Zemiakové čipsy

Veľmi dobré čipsy si urobíme aj sami. Je to jednoduché.

Budeme potrebovať:

  • zemiaky
  • olej
  • koreniny (mleté čierne korenie, červená paprika, rozmarín, cesnak)
  • soľ

Postup:

Zemiaky poriadne umyjeme. Šúpať ich netreba, iba ak sú v nich škaredé veci.
Nakrájame ich na plátky – 1-2 mm. Krájačom dosiahneme dobré výsledky. Zemiakové lupienky prepláchneme  a namočíme do hrnca so slanou vodou.

Privedieme do varu, vypneme, scedíme, rozložíme na tácku, aby vychladli a odparila sa voda. Takto budú lupienky chrumkavé a vydržia dlhšie. Kým vychladnú, pripravíme ochucovadlá. V malom množstve oleja rozmiešame koreniny, podľa chuti a toto zmiešame s lupienkami. Dôkladne, všetky musíme potrieť.

Na plechy dáme papier na pečenie a naň rozložíme zemiaky. Pozor aby sa neprekrývali. Rúru rozohrejeme na 180°C, na fúkaný vzduch. Plechy dáme do rúry a pečieme kým nebudú zemiaky chrumkavé – cca 20min.

Zemiakové čipsy môžeme rozdeliť na časti a pripraviť viac druhov – s čiernym korením, paprikové, so zázvorom, rozmarínové.
Nemusíte sa ani obmedzovať iba na zemiaky, dobré lupienky sú aj z mrkvy, petržlenu, zeleru, repy, alebo sladkých zemiakov.

Podávame s dipom

chipsy

s čiernym korením, štiplavou paprikou a s kari

 

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *