Zelené vňate zo záhrady

Aj keď úrodu zo záhrady budeme môcť zberať až neskôr, nič nám nebráni používať vňate a listy, ktoré vyrástli ako prvé.

Petržlenovú a cibuľovú vňať poznáme všetci, menej tradičné sú mladé lístky z reďkovky, cesnaku, zeleru alebo mrkvy. Ba aj listy karfiolu a kalerábu sa pridávajú do polievky. Cenné látky a vynikajúce chuťové vlastnosti je škoda nevyužiť, keď sa sami núkajú.
Nezabúdajme ani na mladé lúčne byliny, na ktorých chuť si treba zvyknúť, nie sú až tak jemné ako šalát a iné listy. Jedlo však vedia obohatiť a dochutiť rovnako ako ostatné.

Špagety so zelenými vňaťami

  • špagety
  • syr vršatec
  • cesnak
  • vňate a listy mrkvy, zeleru, cibule, bršlice a kôpru
  • smotana
  • vlašské orechy
  • olivový olej
  • soľ

Do veľkého hrnca dáme variť vodu na špagety. Osolíme ju. Nastrúhame si syr, očistíme cesnak, umyjeme a pokrájame vňate.  Cesnak nasekáme, rovnako aj vlašské orechy.

vnate

Voda už vrie, vysypeme do nej špagety, zamiešame a venujeme sa príprave omáčky.
Na olivovom oleji opražíme cesnak – pozor aby nezhorel. Pridáme posekané orechy, krátko orestujeme a zalejeme smotanou. Povaríme.

Špagety sú uvarené? Tak rýchlo hodíme k smotane pokrájané vňate, zo špagiet odoberieme 0.5 l vody a zbytok ocedíme.
Nepreplachujeme. Preložíme do panvice s omáčkou, ktorú odstavíme z plameňa. Premiešavame, dolievame odloženú vodu z cestovín. Špagety ešte nasávajú omáčku a ak by sme tekutinu nedoplnili, boli by suché.

Nakoniec zamiešame strúhaný syr a podávame.

spagety-s-vnatou

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *