Zelené rajčiny

V prípade rajčín, zákon schválnosti zaúradoval dokonale. Celý august bola ich úroda poskromná, rásť začali až teraz ku koncu, keď je slnka pomenej. Ráno už je zima a dozrieť už nestihnú.

zelene-rajciny
Existuje niekoľko možností, čo s nimi:
1. Obrať a nechať dozrieť na parapete spolu s jablkom, alebo banánom
rajčiny síce sčervenajú, no ich chuť nedosiahne kvalitu prirodzene dozretých.

2. Obrať a spracovať zelené
U nás sa hovorí, že zelené rajčiny sú jedovaté. Jedy obsahujú stonky a listy. V plodoch sú tiež, no v nízkych množstvách. Škodlivé by nemali byť.
Vedecké štúdie o tom som nečítal, no v mnohých krajinách majú recepty so zelenými paradajkami dlhú tradíciu, pripravujú sa aj v reštauráciách, tak prečo ich neskúsiť.

Takže.. poďme ich nejako spracovať.

Kvasené zelené paradajky

Jednoduchý recept.

Paradajky preberieme, vyberieme tie, ktoré sú pekné a nepoškodené. Sparíme vriacou vodou, pokrájame na ľubovolné tvary.  Ešte predtým si prevaríme vodu na nálev a necháme ju vychladnúť. Vodu osolíme, dochutíme rovnako ako pri zaváraní uhoriek – celé čierne korenie, nové korenie, horčicové semienka, feferónky – vyskúšajte čokoľvek chcete. Ja som otestoval pikantnú karí pastu a vínne listy. Som zvedavý, čo z toho bude :D
Rajčiny som poukladal do zaváracích pohárov. Tie by bolo dobré vyvariť, aby boli naozaj čisté. Alebo skúste mikrovlnku. Poháre umyte ako obyčajne, do 1/4 nalejte vodu, poukladajte do mikrovlnky a ohrievajte 5 minút. Po vychladnutí, sa môžu naplniť rajčinami a zaliať nálevom. Rajčiny musia byť ponorené v náleve.Uzavrieme. Na rozbehnutie kvasenia stačia 2-3 dni v kuchyni, potom presuňte na chladnejšie miesto. Po týždni skúste ochutnať.

kvasene-paradajky

Kvasená salsa zo zelených rajčín




Rajčiny som sparil vriacou vodou a rozmixoval ich spolu s cesnakom, soľou, koriandrom a chilli papričkami.  Pridal som ich dve, a naozaj to veľa štípe.
Aby bola salsa farebnejšia, pokrájal som do nej červenú papriku a jarnú cibuľku. Kvasenie urýchlime primiešaním štartéru – srvátky z kefíru. Naplníme poháre, uzavrieme a necháme 2 dni v kuchyni, potom preložíme do chladu.

zelene-rajciny-salsa

 

Nápady na spracovanie nezrelých rajčín som obkukával na http://zkvaseno.blogspot.sk/2013/01/rajcata.html

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *