Zdravé musli tyčinky

Musli tyčinky sú symbolom zdravej výživy. No keď si pozriete  zloženie priemyselne vyrábaných, určite budú obsahovať glukózový, či fruktózový sirup a rastlinné tuky. A to veru moc zdravé nie je.

Momentálne som obmedzil pečenie keksov z ovsených vločiek . Tie som nahradil domácimi musli tyčinkami Tuk v mojich musli tyčinkách pochádza iba zo semien a orechov, cukor v minimálnom množstve z ovocia a medu.
Keď sa do nich zahryznete, necítite príšernú a jednotvárnu sladkosť v ústach, ale prirodzenú chuť použitých potravín – orechov, semiačok, vločiek a ovocia.

Chcete vyskúšať? Príprava je jednoduchá. Použitie surovín a ich množstvo je variabilné – kľudne pridajte namočenú pohánku a iné obilniny (pár hodín namáčania), klíčky , všetky druhy orechov a semien, ovocie čerstvé alebo sušené, aké chceme. Ochutíme ich škoricou, kvalitnou čokoládou, vanilkou, alebo vanilkovým extraktom .

Ja som použil:

  • ovsené vločky 1 balenie
  • slnečnicové semienka 2 hrste
  • ľanové semienka 2 hrste
  • sezamové semienka 2 hrste
  • mak 2hrste

  • pohánka namočená vo vode 2hrste
  • vlašské orechy 2hrste
  • mandle 2hrste
  • stredné jablká 2ks
  • med 2lyžice
  • škorica

Spracovanie:

Jablká som postrúhal na hrubom strúhadle. Všetko som dal do misy a nasucho premiešal. Zalial vodou. 1 hrnček by mal stačiť. Vymiesením vznikne lepivá zmes, ktorú som nechal odpočívať 1 hodinu. Za ten čas vločky nabobtnajú a budú ľahšie stráviteľné.

Po hodine som cesto rozložil na plech s papierom na pečenie. V rovnomernej vrstve, asi 1,5 cm hrubej. Piekol som ich pri 170°C 12 min. Po tomto čase cesto zatuhne a je čas ho pokrájať na tyčinky. Na krájanie používam koliesko na krájanie pizze.

musli-tycinky

Tyčinky som porozkladal tak, aby medzi nimi mohol prúdiť horúci vzduch a dal naspäť do rúry piecť na 20-30 minút.

Tým, ktorí berú musli tyčinky ako sladkosť, asi tento recept neulahodí. Ich silu pocítite, po raňajkách. Energia, ktorú dodajú vydrží na dlhý čas, rovnako aj pocit sýtosti. Problémy s trávením, pálenie záhy budú minulosťou.

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *