Zavárame

Sezóna zavárania je v plnom prúde. Pri hľadaní inšpirácie na nete som našiel zopár zaujímavých receptov, ktoré vyskúšam a postupne pridám sem.

Melónový džem

  • dužina z červeného melóna – 3kg
  • menej zrelé jablká – 1kg
  • želírovací cukor 1kg
  • kúsok zázvoru

 

melonovy-dzem

Dužinu z melóna nakrájame na kocky. Ak máme veľa trpezlivosti, ručne povyberáme jadierka. Ak nie, nevadí, poradíme si inak. K melónu pridáme nastrúhané jablká, zasypeme želírovacím cukrom, premiešame a na 2 hodiny uložíme do chladu.
Jablká používam menej zrelé, majú vysoký obsah pektínu. Nahradia želírovací cukor – džem nie je príliš sladký.
Zázvor ošúpeme, nastrúhame najemno a šťavu z neho vytlačíme k zmesi. Ďumbier má podporiť chuť melónu, no trochu som sa pozabudol a dal som ho tam priveľa… áno je trochu štipľavý :-D takže vy dajte len kúsok na zvýraznenie chuti.
Povaríme okolo 5 minút, vyšľaháme metličkou, aby sa uvoľnila dužina od zrniečok, precedíme. A je to! Bezprácne sme sa zbavili zrniek.

Horúce nalejeme do pohárov, utrieme od zvyškov džemu, zavrieme a obrátime na 10 minút hore dnom. Po uplynutí času, poháre obrátime naspäť, zabalíme do deky a necháme prirodzene vychladnúť. Ak sa vám zdá džem trochu riedky, nebojte sa, do týždňa zhustne.

Rajčinový dip

Pôvodne som chcel urobiť rajčinový džem , no počas prípravy som sa rozhodol ubrať cukor a pridať soľ a korenie. Výsledok už nemožno nazvať džemom, ale aj tak chutí skvele.

  • 2kg rajčín
  • 200g kryštálový cukor
  • šťava z 2 citrónov
  • 1-2 chilli papričky
  • čierne mleté korenie
  • soľ
  • 2 hrste čerstvej bazalky
Rajčiny zalejeme vriacou vodou, necháme pár minút postáť, ošúpeme. Dáme do hrnca, popučíme, pridáme cukor, soľ, korenie, chilli papričky a dusíme kým zmes nezhustne. Pred dokončením vložíme bazalku a citrónovú šťavu. Horúce nalejeme do pohárov, utrieme od zvyškov, zavrieme a obrátime na 10 minút hore dnom. Po uplynutí času, poháre obrátime naspäť, zabalíme do deky a necháme prirodzene vychladnúť.

Rajčinová omáčka

Rajčinovú omáčku môžeme pripraviť aj do zásoby.

Budeme potrebovať:
  • rajčiny 5kg (lepšie sú mäsité, majú menej šťavy, viac dužiny)
  • paprika 2kg
  • cibuľa 1,5kg
  • mrkva 4ks
  • petržlen 2ks
  • olej
  • cesnak 1 hlávka
  • bazalka čerstvá
Pracovný postup:

Očistíme zeleninu, umyjeme.
Papriku nasucho opečieme v rúre, kým jej povrch nesčernie – 220-250C, 20min.
Mrkvu, petržlen nastrúhame najemno, cibuľu pokrájame na kocky, rajčiny na štvrtiny.
V hrnci, na oleji opražíme cibuľu, pridáme cesnak, potom mrkvu a petržlen.

Papriku by sme mali mať už upečenú. Ťažko stráviteľnú šupu z papriky stiahneme, jadrovníky vyberieme, čo zostane pokrájame a pridáme do hrnca. Nakoniec dáme rajčiny. Dusíme domäkka.

Potom omáčku prepasírujeme cez sitko s väčšími očkami. Sitko oddelí rajčinové šupy od omáčky.  Nakoniec pridáme čerstvú pokrájanú bazalku.
Omáčka je hotová, sterilizujeme bežným spôsobom.

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *