Zapekane cestoviny

Keď pripravujem cestoviny, snažím sa ich uvariť na presný počet porcií. Čerstvé sú najlepšie. Preto sa mi hromadia načaté balenia, rôznych druhov, ktoré neviem ako použiť.
Tak mi napadlo pripraviť zapekané cestoviny. Tam sa ich “rôznorodosť” stratí.

  • cestoviny
  • maslo 2 polievkové lyžice
  • múka 4 kopcové polievkové lyžice
  • smotana – 150ml
  • mlieko – 0.5l + podľa potreby
  • muškátový oriešok, oregáno, soľ
  • tvrdý syr 150g
  • pikantná čabajka
  • maslo a strúhanka na vysypanie plechu

Uvaríme si cestoviny na “skus”, prepláchneme studenou vodou. Množstvo uvarených cestovín je  1 miska.

cestoviny-uvarene

Pripravíme bešamelovú omáčku.
Na masle opražíme múku do ružova, zalejeme studeným mliekom osolíme a poriadne rozmiešame.
Pomaly varíme asi 15-20 minút, stále miešame. Omáčka by nemala byť moc hustá, pretože časť tekutiny z nej, spotrebujú aj cestoviny. S hustou omáčkou, vyrobíme akurát cestovinovú tehlu.
Správnu hustotu máme vtedy, ak sa pri miešaní metličkou robia stopy, ktoré sa stratia rýchlejšie ako za 1 sekundu.
Necháme vychladnúť.
Na kocky si pokrájame klobásu, opečieme ju a zamiešame do cestovín.

cestovina-v-pekaci

Nastrúhame si syr. Mal som Tekovskú tehlu – celkom dobrý syr typu eidam.
Do studenej omáčky zamiešame strúhaný syr a oregáno.
Vymastíme si pekáč, vysypeme ho strúhankou a do neho preložíme cestoviny. Zalejeme ich omáčkou. Zapekáme kým povrch nie je zlatý. 180stC 30 minút.

cestovina-zapekana

Hotovo.. mne najviac chutia s cvikovým šalátom.

[starrater tpl=10]

One thought on “Zapekane cestoviny

  1. 4. marec 2016 at 19:24

    I like what you guys are usually up too. This sort of cevler work and reporting!Keep up the fantastic worksguys I’ve incorporated you guys to blogroll.Visit my web site: My website:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *