Zapekaná rajčinová panvica s ricottou

Zapekaná panvica s rajčinami a vajíčkom – recept vymyslený doslova na kolene, v čase keď chladnička aj  špajza zívali prázdnotou. Lenivosť bola silnejšia, do obchodu sa mi nechcelo , prišla na rad improvizácia.
Výsledkom je jedlo s koncentrovanou chuťou rajčín, podporenou čerstvým drveným korením a bylinkami podľa vlastného výberu.

  • čerstvé rajčiny 10ks alebo 2 konzervy
  • syr ricotta
  • olivový olej
  • cibuľa 1 ks
  • cesnak

  • petržlen
  • biele víno 2dcl
  • vajcia 3ks
  • bylinky – rozmarín, tymián, bazalka – najlepšie čerstvé
  • drvené čierne korenie
  • soľ


Rajčiny ponoríme na 1 minutu do vriacej a ošúpeme. Komu šupy z rajčín nevadia,  tento krok preskočí, komu vadia, ale nechce mu s tým babrať, otvorí konzervy :D

Očistíme si cubuľu, cesnak a petržlen. Cibuľu pokrájame na rezance, cesnak na plátky, petržlen nastrúhame najemno. Cibuľu a petržlen opečieme na olivovom oleji , pridáme cesnak, po pár sekundách miešania aj pokrájané rajčiny, zalejeme vínom, osolíme a dusíme kým rajčiny nezhustnú – 10-15 minút. Pridáme bylinky, zamiešame.

Do zmesi opatrne rozbijeme vajíčka – tak aby sa nerozliali po povrchu, ale zostali v celku. Môžeme si pomôcť tak, že vajíčko rozbijeme do pohárarajcinova-panvica-s-vajcom a následne ho vylejeme do priehlbinky, ktorú vytvoríme varechou.
Medzi vajíčka vložíme ricottu – polievková lyžica na porciu. Panvicu vložíme do rozohriatej rúry 180°C na 15 min. Vyberieme, posypeme čerstvo drveným korením a podávame s chlebom.

Celkom si tam viem predstaviť ešte aj opečené a ošúpané papriky.  Dobrú chuť.

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *