Viete čo kupujete?

Ked sa pozriem v obchode na regále s konzervami, tak si myslím, že prezývka Paštekári by mala platiť pre celý národ, nie len pre určitú skupinu obyvateľstva.  350000 druhov všeliakých nátierok a paštét od mnohých výrobcov tomu len nasvedčuje.

Podľa vzoru relácie Peklo na tanieri, som si zaobstaral tieto tri exempláre, a pozrel sa čo sa v nich nachádza.

tri-exemplare_0

Bôčiková pomazánka – Hamé

hmotnosť: 48g  cena: 0.50€

Zloženie:

  • údený br. bôčik 30%
  • voda
  • bravčové mäso
  • vajcia
  • rajčinový pretlak
  • soľ
  • korenie
  • stabilizátory: E410 E407 E508
  • kvasničné extrakty, arómy

Obsah mäsa: 40% Obsah tuku: min 40%

V zložení nie je uvedené, čo všetko obsahuje údený bravčový bôčik ani koľko % je ostatných prísad.

Hm.. ešte čosi tu nehrá..obsah tuku! Podľa zloženia, tuk sa nájdete iba v mäse a vajciach. Nemal by byť v rajčinovom pretlaku a ostatných prísadách.

Keďže obsah tuku je minimálne 40% hmotnosti výrobku, predstavte si, ako asi vyzeral použitý bôčik a mäso. Musel byť veľmi mastný!

hame-bocikova

Zámocký bôčikový krém – Novofruct

hmotnosť: 115g cena: 0.69€

Zloženie:

  • mäsový vývar
  • údený bravčový bôčik 22% (br. bok 90%, voda soľ konzervačná látka E250 , stabilizátory E450 E451 , zahusťovadlá E407, dextróza, sójová bielkovina, modifikovaný škorob E1420 , zvýrazňovač chuti E621 , antioxidant E316 , prírodná aróma, farbivá E120 , E150 , E162 , koreniny a nakoniec ryžová múka)
  • bravčová slanina 14.5%
  • fazuľa jedlá
  • rajčinový pretlak
  • zmes prídavných látok (sójový proteín, modifikovaný škrob E1420, zemiakový škrob, emulgátor E471 , koreniny, stabilizátory E450 E451, antioxidant E300 , dextróza, extrakty korenín)
  • pšeničná múka
  • vaječná zmes
  • jedlá soľ
  • bravčová bielkovina

Sakra tu si z nás robia srandu! 15 e-čiek v jedinej konzerve! Nie všetky sú škodlivé, ale… zamyslite sa nad dôvodom, prečo to tam dávajú… Cieľom je zmeniť vlastnosti produktu, ktorý vyrobia zo základných surovín – z mäsa, fazule, pretlaku, múky a vaječnej zmesi.

Zoznam potravín na obale má určitú postupnosť. Ako prvé idú tie ktoré majú najväčší podiel. Tu je to mäsový vývar – tekutina. Ten zahustíme škrobom, nadstavíme, dochutíme, pridáme nejaké, akože údené, doplníme bravčovou slaninou, nakoniec stabilizujeme. A máme tu hmotu, vydávajúcu sa za bôčikovú nátierku.

O chuti písať nebudem – je po použitých surovinách – umelá.

novofruct-bocikova

Bôčiková nátierka – Tatrakon

hmotnosť: 75g cena: 0.79€

Zloženie:

  • celkový obsah mäsových surovín 45%
  • br.mäso
  • údený br. bôčik 22%
  • voda
  • kukurično-pšeničná múka
  • sušená vaječná zmes
  • paradajkový pretlak
  • soľ
  • paprika mletá
  • dymová aróma (obsahuje glutaman sodný).

Podľa textu na obale, obsahuje paštéta najväčší podiel mäsa. Nie je uvedený obsah tuku,

Zmes je podivne pružná, mdlej chuti, necítim v nej ani pretlak, ani mäso.

tatrakon-bocikova

Malé zamyslenie:

Keď si v obchode vyberáte mäso, rozhodujete sa na základe toho, ako mäso vyzerá. Nekúpite si mäso, ktoré je mastné, alebo už dlho leží v chladiacom pulte. Vyberáte si mäso čerstvé a pekné.
Čo sa stane s mäsom, ktoré nikto nekúpi, alebo je nepredajné v maloodberateľských predajniach? Určite ho nevyhodia, ale práve naopak spracujú / skryjú do výrobku – paštét, salám, párkov, klobás. A znova Vám ich podsúvajú. (Niekoľko krát sa nám stalo že klobása na grilovanie “voňala” i keď bola ešte ďaleko pred dátumom spotreby.) Pomocou prídavných látok (E-čiek) produkt zakonzervujú, ustália farbu, zvýraznia chuť.

Väčšina týchto látok nie je škodlivých napríklad E150 – karamel, človeku neublížia. Môžu však slúžiť ako ukazovateľ toho, že niečo s výrobkom nie je v poriadku. Ak je niečo bôčikové, prečo by tam mal byť karamel? Nie je to preto že výrobca chce zmeniť pôvodnú farbu zmesi? Ak je všetko v poriadku, prečo by mal použiť o jednu surovinu naviac? Prečo by si mal o tú surovinu navýšiť výrobné náklady?

Ešte stále si chcete kúpiť takúto paštétu?

Poďme trochu počítať:

Na prípravu domácej bôčikovej paštéty potrebujeme tieto suroviny:

Suroviny hmotnosť/kg/ks cena za kg/ks cena za množstvo
bravčový bôčik s kožou 2.5 4.06/kg 10.15
rajčiny 2.5 1.99/kg 4,98
červená paprika 6 ks 0.54/ks 3.24
cibuľa 0.80 0.59/kg 0.47
cesnak 1 hlavička 1 ks 0.21 0.21
vajcia 12 ks 0.17/ks 2.04
Súčet 21.09€

*Ceny som zistil z internetového obchodu veľkého reťazca. Do celkovej ceny som nezahrnul soľ, a korenie, ani náklady na energiu pri tepelnej úprave.

Po uvarení máme približne 5,5kg paštéty za cenu 21.09€.
Ak by sme chceli kúpiť rovnaké množstvo paštéty, od hore spomenutých výrobcov, ceny by boli takéto:

výrobok cena balenia/€ hmotnosť balenia
(v gramoch)
cena za gram výrobku
(cena balenia/hmotnosť balenia)
cena za 5.5 kg
(cena za gram x 5500g)
Bôčiková nátierka – Tatrakon 0.79 75  0.011  57.93
Bôčiková pomazánka – Hamé 0.50 48 0.010 57.29
Bôčiková nátierka – Novofruct 0.69 115  0.006  33.00
Domáca paštéta - -  0.004  21.06

Má vôbec zmysel kupovať niečo také v obchodoch? Chápem, že na cenu výrobku vplývajú aj iné náklady, nie len cena surovín. Mňa, spotrebiteľa nezaujíma, aké mal výrobca náklady na zamestnancov, balenie výrobku, reklamu, dopravu.. Zaujíma ma len to, čo dostanem za cenu, ktorú zaplatím v obchode. Z týchto výrobkov nemám pocit kvality, ani priaznivej ceny. Práve naopak si myslím, že ma tu niekto chce oklamať a snaží sa mi predať pekne zabalený brak. Za vysokú cenu.

Aký je výsledok testu?

Jednoznačne je výhodnejšie pripravovať si paštétu doma. Vy sami vyberáte potraviny, ktoré použijete, a paštéta vás bude stáť oveľa menej. A malý bonus – tým že ju sterilizujete v recyklovatelných obaloch, trochu pošetríte aj životné prostredie.

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *