Upečte si domáci arabský chlieb

Dostal som chuť na “niečo” zabalené v arabskom chlebe – pita. Zúfalci v regáloch obchodov ma nezaujali, vyskúšam ho upiecť doma, povedal som si.

Príprava je jednoduchá, urobíte si klasické cesto ako na pizzu, ale bez oleja. Cesto je pekne vypracované a nelepí sa. Ak použijete droždie, stačí hodinové kysnutie, ak chlebový kvások, času na kysnutie bude treba viac. Mne kyslo cesto 6 hodín. Ale pekne po poriadku…

Na cesto som potreboval:

  • pšeničná múka hladká – celozrnná múka, ale môže byť aj hladká T650
  • voda – podľa potreby
  • kvások/droždie
  • soľ

Postup:

Aktivovaný kvások  zmiešam s múkou a soľou. Vodu pridávam podľa potreby po troškách. Cesto sa musí vypracovať, tak aby bolo pružné a nelepilo sa na steny ani ruky.
Kyslo v miske, na kuchynskej linke 6 hodín. Aby sa nevysušilo, balím celú misku do igelitového sáčku. Priebežne kontrolujem, aby neprekyslo

arabsky-chlieb-1

Po vykysnutí cesto preložím na pomúčenú dosku a rozdelím ho na časti.  Veľkosť určujem podľa rozmerov panvice. Približne ako pingpongová loptička môže stačiť. Z kúskov vytvarujem bochníčky, ktoré prikryjem a nechávam ešte podkysnúť 30 min až 1 hodinu. Potom ich postupne rozvaľkám na hrúbku 1,5 mmm a opekám na panvici.

arabsky-chlieb-2

Arabský chlieb má jednu zvláštnosť – steny sa oddeľujú a v tenkej placke možno vytvoriť otvor, ktorý sa naplní všemožnými plnkami.
Obyčajným opečením cesta sa otvor nevytvorí. Treba mu pomôcť takto:

  1. Vyvaľkané cesto opekám na horúcej panvici – kým sa nezačnú tvoriť bublinky.
  2. Potom chlieb otočím a opekám 2 minúty, kým sa nevytvorí zafarbenie.
  3. Chlieb znova obrátim a dopekám 1 -2 min. Mala by sa vytvoriť bublina. Ak sa chlieb nanafúkne, pomôžem mu tak, že ho krátko, jemne pritláčam na panvicu. Rukou. Koho to páli, použite lyžicu, alebo utierku.

arabsky-chlieb-3

Najlepší chlieb je hneď po upečení. No dá sa jesť aj po dlhšom čase, stačí ho len krátko opiecť na panvici.

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *