Sviečková z tlakového hrnca

Klasické omáčky s knedľou nerobievam často… nedávno ma ma však prepadla silná chuť na sviečkovú omáčku. Stále som namotaný na tlakový hrniec. Varím v ňom všetky jedlá, ktoré potrebujú dlhú prípravu a sviečková nebola výnimkou.

Sviečková sa nerobí zo sviečkovice (to by bola veľká chyba), ale z hovädzieho stehna – falošnej sviečkovej, alebo inej časti. V tlakovom hrnci bola hotová za 45 minút. No aby sa chute navzájom dobre premiešali, pripravil som sviečkovú večer. Cez noc som nechal hrniec vychladnúť aj s mäsom a omáčku som dokončil pred obedom. Mäso nebolo vysušené, ani tvrdé. Práve naopak, jemné a šťavnaté.

svieckova-maso1

Potraviny

  • hovädzie mäso – stehno 1kg
  • mrkva, petržlen, zeler, množstvo v pomere 2:1:1
  • cibuľa 1 veľká
  • soľ
  • celé čierne korenie
  • bobkový list
  • nové korenie

  • horčica – niekoľko lyžíc
  • olej podľa potreby
  • cukor 1 lyžica
  • smotana na šľahanie
  • smotana kyslá
  • citrónová šťava z 1 citróna
  • brusnicový džem

Načistíme si všetku zeleninu a pokrájame ju na väčšie kusy.

zelenina-na-svieckovu

Mäso umyjeme, osušíme, osolíme, okoreníme podrveným čiernym korením a potrieme horčicou. Do panvice dáme olej a mäso sprudka opečieme z každej strany. Preložíme do tlakového hrnca.

svieckova-opekane-maso

Do výpeku vysypeme cukor a urobíme karamel. Zalejeme vodou, prevaríme, aby sa uvoľnil výpek a vylejeme k mäsu. Mierne tmavších kúskov vo výpeku sa nebojte, nie sú na škodu, no ak výpek moc prihorel, do omáčky ho nedávajte. Karamel urobte zvlášť.

V panvici, na troche oleja opečiem zeleninu. Kým sa opečie, pripravím si koreniny na sviečkovú omáčku.

Na kúsok poprekladanej gázy, poukladám korenie.

svieckova-korenie

Z gázy urobím batôžtek. Pridám ho do hrnca. Korenie sa v gáze nerozlezie po celej omáčke a nemusíme ho prácne vyberať.

Zeleninu miešame a opekáme, kým nezíska opečené hrany. Presuniem ju do hrnca k mäsu, výpek prepláchneme vodou, pridáme k zelenine a mäsu. Hrniec uzavrieme, a dusíme 45 minút. Potom odstavíme a necháme tak.

Na druhý deň, hovädzie mäso vyberieme a nezabudneme aj koreniny. Zeleninu so šťavou zohrejeme a rozmixujme tyčovým mixérom. Smotany zmiešame s trochou omáčky a pomaly po troškách primiešavame do omáčky. Tak by sa nemala zraziť. Ja som ich tam nalial obe naraz a trochu sa mi zrazili :(.
Rozmixujeme do hladka. V prípade potreby ochutíme soľou, citrónovou šťavou, alebo cukrom.

svieckova-na-smotane

Omáčka je hotová. Podávame s knedľou. Nezabudnite aj na brusnicový džem, bez neho nie je omáčka dokonalá :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *