Šúľance s makom

Toto je také babičkovské jedlo, že? Ale strašne dobré. Pri šúľancoch sa nesmie šetriť maslom, ani makom, ani cukrom..  Nič diétne, ale raz za čas sa môže zhrešiť.

  • zemiaky 300g
  • hrubá múka 300g
  • soľ
  • maslo
  • vajce 1ks
  • cukor práškový
  • mak

Pomer zemiakov a múky sa dá upraviť. Ak chcete tvrdšie šúľance, pridajte viac múky. Jemnejšie a mäkšie – dajte viac zemiakov.

Zemiaky uvarte v šupke, keď vychladnú,  potom ošúpte, prepasírujte alebo postrúhajte. Pridajte trochu soli, vajce, hrubú múku a vypracujte cesto. Ak bude moc suché, trochu vody nezaškodí. Ale pridávajte ju po troškách. Dobre vypracované cesto sa odliepa od stien misy. Nechajte odležať 20 minút.

Z cesta odoberajte kúsky, a šúľajte šúľance :)

sulance-s-makom-cesto

Ukladajte ich na pomúčený povrch. Kým ich dokončíte, dajte si variť vodu do veľkého hrnca.

sulance-s-makom-cesto2

Hádžte ich do vriacej vody a občas premiešajte. Uvarené budú, keď vyplávajú na povrch. Preceďte ich, nepreplachujte. Pridajte maslo (teplom sa roztopí) a mletý mak s práškovým cukrom. Zamiešajte a podávajte.

sulance-s-makom

 

Dobrú chuť

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *