Práve teraz dostať v obchodoch špargľu, tak využijem príležitosť a pripravím niečo rýchle a jednoduché.
- špargľa 8ks
- soľ
- čerstvý tymián
- slanina 3 plátky – možno vynechať
- horčica 2 kávové lyžičky
- olivový olej 3 lyžičky
- tekvicový olej 1 lyžička
- citrónová šťava z pol citróna (podľa chuti)
- med 1 -2 lyžičky podľa chuti
Špargľu očistíme najlepšie škrabkou na zemiaky. Začneme od vrchu 1-2 cm, až dole. Drevnaté časti odstraňujeme dôkladne. Nedbanlivosť by sa nám vrátila pri jedení. Spodnú časť špargle (asi 1cm) odrežeme.
Poukladáme do parného hrnca, osolíme a pridáme čerstvý tymián, kôli aróme. Paríme 15-17 minút.
Zatiaľ pripravíme dresing. Horčicu, med a oleje vymiešame, pridáme citrónovú šťavu, podľa potreby a soľ.
Slaninu pokrájame na kocky a opečieme do chrumkava. Vegetariáni môžu vynechať.
Špargľu preložíme na tanier, prelejeme omáčkou, posypeme kockami slaniny a tymianom.
Podávame so zemiakovým pyré.