Špagety s mrkvou a pórom

Mám rád cestoviny. Najviac špagety a  tagliatelle, ktoré si robievam aj doma. Teraz padla voľba na špagety. Také obyčajné, s mrkvou, pórom a dobrým syrom Vrchár. Špagety som posypal polámanou opraženou slaninou.

  • špagety 1 balenie
  • soľ
  • maslo 1 polievková lyžica
  • olivový olej 1 polievková lyžica
  • mrkva 1 – 2 ks (podľa veľkosti)
  • pór
  • syr Vrchár 1/2 balenia
  • slanina

Dal som si variť vodu na cestoviny. 5 litrový hrniec, slanej vody.  Očistil som pór aj mrkvu. Mrkvu som pokrájal na rezance. Pór na kolieska, alebo ako chcete.

Slaninu som si pokrájal na plátky. Opiekol ich do chrumkava, vypečený tuk vylial – už nebol dobrý na použite. Na jemnom strúhadle som si nastrúhal syr.

Voda už vrela, tak som do nej hodil špagety, a miešal aby sa nezlepili. Čas varenia – kuk na návod na obale.
Na hlbokú rozohriatu panvicu som dal maslo. Ako sa roztápalo, jemne sa opekalo a získalo orieškovú arómu. Prilial som olivový olej, potom pór a mrkvu. Jemne som to orestoval.

Ak už máte špagety uvarené, preceďte ich, odložte si však 1l vody zo špagiet. Ešte sa zíde do omáčky.
Cestoviny prehoďte do panvice so zeleninou Odstavte z plameňa. Premiešavajte a postupne podlievajte vodou zo špagiet. Primiešavajte k tomu aj nastrúhaný syr. Špagety stále nasávajú tekutinu. Spotrebujú asi tak 7dcl, ak chcete viac omáčky, dolejte viac špagetovej vody. Hotovo.

spagety-s-mrkvou-a-porom

Podávame čerstvé, neskôr to už nie je ono.
Po naložení na tanier,som na vrch polámal chrumkavú slaninu – dôležitý chuťový doplnok.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *