Šošovicová polievka nakyslo s kôprom

Veľa ľudí odmieta strukovinové polievky, pre následné problémy s trávením.  Z tohto dôvodu som šošovicu nechal naklíčiť. A čuduj sa svete, problémy sú fuč.

  • šošovica 1/2 balenia
  • veľká cibuľa 1ks
  • prerastená slanina 250g
  • mrkva 2ks
  • smotana, alebo kefír 2dcl
  • soľ, nové korenie, celé čierne korenie, bobkový list
  • zemiaky 2ks
  • hladká múka 1 polievková lyžica

Necháme si naklíčiť šošovicu. Vodu zlejeme. Naklíčenú šošovicu prepláchneme. Slaninu nakrájame na kocky, v hrnci vytopíme. Prebytočnú masť zlejeme, aby nebola polievka mastná.

klicky-sosovica

Zatiaľ si očistíme a na kocky nakrájame cibuľu mrkvu a zemiaky. Pridáme k slanine. Vysypeme šošovicové klíčky, zalejeme vodou. Okoreníme drveným čiernym a novým korením. Nezabudneme aj na jeden – dva bobkové listy.

Varíme kým nebude šošovica mäkká. Kto sa ponáhľa, varí v tlakovom hrnci. 10 minút varenia 5 minút odpočinku, aby klesol tlak v hrnci a máme takmer hotovú polievku.
V smotane si rozmiešame 1 lyžicu hladkej múky. Poriadne aby sme nemali hrudky. Ak je mix hustý, jemne riedime studenou vodou. Vylejeme do polievky zamiešame a prevaríme. Keď nemáme smotanu poruke, nahradíme ju mliekom. Plnotučným. A pridáme trochu masla. To by malo doplniť silu a chuť smotany.

Býva ťažké zladiť výslednú chuť sladkokyslej polievky. Niekedy si pomáham tak že v 1dcl prevarenej vody zmiešam cukor a ocot v pomere 1:1. Presné množstvá neuvádzam, závisia od celkového množstva polievky. Potom vodu zamiešam do polievky. Takto by sme mali mať ako-tak vyváženú sladko – kyslú chuť, ktorú môžeme dolaďovať malými množstvami cukru alebo octu prípadne soli.

sosovicova-polievka-na-kyslo

Čerstvý kôpor nasekáme a šupneme k polievke. Bez neho to totiž nie je ono.

Podávame s domácim chlebom

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *