Skúšal som urobiť nutellu

Nutelle sa ťažko odoláva, jej chuť je neskutočná. Po raňajkách neodolám a vždy sa ešte dotlačím pár lyžičkami, akože  “do cesty”.

Výčitky naskočia, keď pozriem na zloženie … hm, cukor a rastlinné tuky na prvých miestach, podľa wiki 70%, lieskovce (50 ks na pohár), odtučnené kakao, sušené odtučnené mlieko, sušená srvátka, lecitín, vanilín.
Rastlinný tuk – je palmový olej – najlacnejší z potravinárskych tukov. Vysoký obsah nasýtených mastných kyselín, napovedá, že nie je moc vhodný do jedál. Vyrába sa z neho aj hera, palmarín a bionafta. Všestranná potravina.
Sušené mlieko, srvátka, lecitín – pôsobia, ako spojivo jednotlivých surovín, vďaka lecitínu sa Nutella dobre rozotiera.
Vanilín – umelo vyrábaná chemická látka
Jediné normálne potraviny v Nutelle sú lieskovce a kakao. Trochu málo, nemyslíte?

Takže som vyskúšal vyrobiť niečo, čo by pripomínalo Nutellu chuťou, no zároveň, aby sa to dalo jesť bez výčitiek svedomia. Nebolo to jednoduché, 2 krát sa mi stalo, že mi akosi zmizli suroviny. kto by odolal lieskovcom, položeným na stole :D

  • lieskové orechy – 500g
  • dobrá, horká čokoláda na varenie – 2 balenia
  • kakao 5 polievkových lyžíc
  • kokosový olej 6 polievkových lyžíc
  • med – podľa chuti
  • vanilkový extrakt
  • štipka soli
  • makové mlieko – 3 dcl ak chcete, použite smotanu, ja som chcel experimentovať

Lieskovce som dal na plech, plech do horúcej rúry a pár minút počkal. Potom vybral, pár krát prehodil a znova som ich dal do rúry. Keď som videl, že šupka sa oddeľuje, orechy som vybral a nechal trochu vychladnúť. Ošúpal som ich – trením medzi dlaňami sa šupky odlupovali celkom ľahko.

lieskove-orechy

V miske nad parou som roztopil čokoládu a med. Pridal som vanilkový extrakt, makové mlieko, kakao a štipku soli. Pomaly premiešaval, vytvorila sa celkom hustá zmes. Plameň som odstavil, no misku som nechal na teple.

Orechy som dal do mixéra a rozmixoval ich najviac, ako sa len dalo.

lieskove-orechy-mix

Nedala sa mi vytvoriť orechová pasta, preto som k nim dal 6 polievkových lyžíc kokosového oleja.

lieskove-orechy-mix2

Výsledok bol hneď lepší

lieskove-orechy-mix3

Lieskovcovú pastu som postupne pridával do čokoládovej zmesi a miešal.

Čokoládová nátierka je hotová.

nutella

Nie som naivný, nechutí úplne, ako Nutella, je sladká, no nie je presladená, je silno horko-čokoládová, tak presne, ako mám rád a čo je najdôležitejšie, viem, že potraviny, ktoré som do nej dal sú kvalitné a neublížia.
Ak by ste chceli jemnejšiu chuť, namiesto makového mlieka dajte smotanu. Skladujte v chlade.

[starrater tpl=10]

3 thoughts on “Skúšal som urobiť nutellu

  1. 2. február 2014 at 22:02

    Ono na tie lieskovce by to chcelo asi kamenný mažiar. Ale tú Nutellu by som až tak nezatracoval, vždy lepšie ako jej lacnejšie napodobeniny. Vlastnú som nikdy neskúšal spraviť, takže iniciatívu vítam :-)
    P.S. K tomu palmovému oleju. Ja ho v kuchyni, na určité spôsoby prípravy jedál, používam. On mám veľmi vysoký bod prepálenia, takže na naozaj, ale naozaj rozpálených panviciach je super.

    1. admin
      3. február 2014 at 7:29

      S mažiarom to možno vyskúšam nabudúce. Drviť 0.5 kg orechov v malom mažiari nie je moc efektívne. Ale ak by som dosiahol úplne hladkú hmotu, tak idem do toho :D. Nutella chutí parádne, o tom nie je pochýb, ale nemám dôveru v tie práškové sušené veci – to už snáď nie je ani potravina… chytím mlieko, rozložím ho na jednotlivé látky, a použijem na čoho sa hodí… Pripomína mi to Amarouny z Návštevníkov :D.
      Palmový tuk sa snažím doma nepoužívať, do pečenia radšej maslo, vyprážam minimálne, ak, tak na bravčovej masti, .. mne hera, ani tie ostatne produkty moc nevoňajú.

  2. 3. február 2014 at 14:15

    Palmový olej je možné nahradiť napríklad sezamovým. Ale tá cena :-) Čistý kvalitný sezamový olej sa pohybuje v cene od 18 do 35 euro za liter. (za olivový, ktorý kupujem domov dávam 12 euro)
    Bežná domácnosť si to môže len ťažko dovoliť.
    A k maslu, maslo je maslo nie je o čom!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *