Sekaná a zeleninové pyré

Podľa wikipédie je sekaná starodávne jedlo, určené na slávnostné príležitosti. Pôvodne sa nemlelo, ale sekalo na drobné kúsky. Preto ten názov sekaná.
Ako všetky jedlá z mletého mäsa, v jedálňach a vývarovniach získalo neslávny prívlastok “prehľad týždňa”. Doma je to jedlo, ktoré patrí do Top Ten mojich obľúbených mäsových jedál.

Zemiakové pyré je už otrepané, preto som k sekanej urobil aj mrkvové a paštrnákovo – zelerové pyré. Zeleninu uvarím v osolenej vode, vyvar scedím a odložím, zeleninu rozmixujem s jogurtom. Pôvodne sa má použiť smotana, no myslím si že tuku je v tomto jedle viac než dosť, preto radšej jogurt. A ten vývar.. do polievky s ním namiesto bujónovej kocky…

Budeme potrebovať:

  • bravčové mäso 1kg
  • cibuľa 2ks
  • vajcia 3ks
  • cesnak 5 strúčikov
  • rožky 2ks
  • mlieko 1.5 dcl

  • drvené čierne korenie
  • soľ
  • rasca
  • rozmarín
  • čerstvé oregáno
  • strúhanka

Postup:

Očistím cibuľu, cesnak. Mäso nakrájam na kocky. Nemám mlynček na mäso, preto mäso nasekám v kuchynskom robote. Spolu s cibuľou a cesnakom a oregánom.

Rožky pokrájam, namočím do mlieka a pridám k mäsu. Osolím, vysypem drvené korenie a rozmarín. Do zmesi rozbijem 3 vajíčka. Premiešam, vytvarujem bochniky, ktoré obalím v strúhanke a položím ich na pekáč.

Dám do vyhriatej rúry a pečiem pri 200°C asi hodinu. Sekaná musí mať pekne zapečenú kôrku.

Aby som naplno využil teplotu v rúre a ušetril energiu, prednedávnom ma napadlo variť prílohy v rúre, počas pečenia mäsa. Jednoducho na dno rúry položím hrniec s vodou a zemiakmi. Za krátku dobu sú uvarené.

sekana

Dobrú chuť!

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *