Šalát z pohánky a tofu

Pohánka – obilnina, ktorá bola voľakedy bežnou súčasťou stravy, dnes zabudnutá. Možno ju nájsť v oddeleniach zdravej výživy, väčšiny obchodov.
Nebojte sa návaly kupujúcich sa jej vyhýbajú, takže sa nestáva, že je vypredaná. To však neznamená, že nestojí za vyskúšanie.

pohanka

Na prípravu budeme potrebovať:

  • pohánka – 1 šálka
  • voda – 2 šálky
  • olej slnečnicový
  • cibuľa – 1ks
  • mrkva – 1ks
  • zeler – 1/4ks
  • pór
  • rajčinový pretlak – 2 polievkové lyžice
  • soľ
  • korenie tofu – 200g
  • sójová omáčka sladká – 1 polievková lyžica sezamový olej

pohanka-1

Pracovný postup:

Tofu nakrájame na kocky 1×1 cm. V troške vody, oleja si rozmiešame sójovú omáčku, soľ. Pridáme tofu, opatrne premiešame a marinujeme 20 min.
2 šálky osolenej vody privedieme do varu. Vysypeme prebratú a prepláchnutú pohánku. Varíme 5 minút. Potom hrniec odstavíme a necháme “dôjsť”. Po 15 – 20 minútach by mala byť hotová.
Zatiaľ očistíme a na drobné kocky nakrájame zeleninu.
Tofu opečieme na panvici. Preložíme na tanier. Na tej istej panvici opražíme cibuľu, mrkvu a zeler, pridáme pretlak, opražíme, podlejeme vodou a dusíme 10 min.
Hotovú pohánku zmiešame so zeleninovou zmesou, podľa potreby dosolíme, okoreníme.
Pri podávaní šalát posypeme s najemno pokrájaným pórom, na vrch položíme kocky marinovaného tofu a pokvapkáme sezamovým olejom.
Dobrú chuť

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *