Rizoto so šampiňónmi a fazuľovými strúčkami

Budeme potrebovať:
  • 1,5 hrnčeka guľatej ryže
  • olivový olej
  • 1,5 lyžice masla
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 dcl bieleho vína
  • 1 hrsť fazuľových strúčkov
  • 4 šampiňóny
  • 1 l vývaru
  • soľ
Pracovný postup:

Očistíme cibuľu, šampiňóny, aj strúčky. Ryžu preberieme.

Na rizoto sa používajú špeciálne odrody talianskej ryže carnarolli, arborio a iné. Tieto druhy ryže sa nerozváraju, a rizoto z nich nevysychá, práve naopak zostáva krémové. Ak nemáme, použijeme obyčajnú guľatozrnú.

Vývar privedieme do varu. Na olivovom oleji s trochou masla, opražíme cibuľu do sklovita – pozor aby nám nezhnedla. Pridáme nakrájané šampiňóny, podusíme.
Vysypeme ryžu, osolíme, premiešame, aby sa prehriala. Potom podlejeme vínom. Stále zľahka miešame.
Keď sa víno odparí, prilejeme 1 naberačku vriaceho vývaru a opäť premiešame. Akonáhle sa tekutina vsiakne, prilejeme ďaľšiu naberačku. Takýmto spôsobom postupujeme kým nebude ryža krémová. Pri ochutnaní musí byť trošku tvrdá – al dente, čo dosiahneme zhruba za 15 – 18 minút.
Približne v polke prípravy pridáme strúčky. Ak sa vložia hneď na začiatku, strúčky budú prevarené a stratia peknú zelenú farbu. Na konci prípravy pridáme zbytok masla a posledný krát zamiešame.
Možeme podávať.

rizoto_0

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *