Ragú a lasagne

Tak môžem zakývať na rozlúčku čerstvej zelenine. Teda nie že by som ju úplne vynechal, ale akosi mi prestáva chutiť, keď sa už nedá kúpiť na trhu.. Nevadí, s chladnejšími dňami prichádza chuť na ťažšie mäsité jedlá, ako napríklad ragú..

Budeme potrebovať:

  • olivový olej
  • bravčové mäso (plece + bôčik prerastený, alebo krkovica) 500g
  • cibuľa 3ks
  • cesnak 6 strúčkov
  • slanina 100g
  • mrkva 2ks
  • petržlen 1ks
  • červené víno
  • olúpané rajčiny 5ks (konzerva)
  • rajčinový pretlak 4lyžice
  • vývar
  • mlieko 1dcl

ragu

Pracovný postup:

Očistíme si zeleninu, cesnak, cibuľu. Mäso pomelieme. Ak nemáte mlynček, použite robot, násadku s nožmi. Postupne vhadzujte kúsky mäsa. Ja preferujem tento spôsob, pred mlynčekom – mäso sa rozseká, ale zostáva šťavnaté, na rozdiel od mletia, kde sa mäso pretláča cez mlynček.

Slaninu, cibuľu pokrájame, dáme smažiť na olej. Zakiaľ sa opečie cibuľa, nakrájame zbytok zeleniny a cesnak. Cibuľa je akurát zlatistá, pridáme cesnak, minútu opražíme a pridáme aj zeleninu.
A je už je čas na mäso – šup do hrnca. Miešame aby nepriháralo. Otvoríme víno, 2dcl do hrnca a zbytok si dáme na zdravie.
Keď sa víno odparí, pridáme olúpané rajčiny a pretlak, osolíme, okoreníme, trochu podlejeme a dusíme 1,5 – 2 hodiny. Občas dolievame vývar. Na záver zjemníme mliekom.

Podávame s domácimi tagliatelle a parmezánom. Ragú môžeme aj zavariť a v prípade potreby máme poruke kvalitné jedlo za pár minút.

Alebo ho použijeme, ako základ na iné jedlo. Napríklad

Lasagne

Budeme potrebovať:

  • Ragú
  • lasagne
  • maslo 1 p.lyžica
  • múka hladká 3 p.lyžice
  • mlieko
  • soľ
  • muškátový orech
  • parmezán

lasagne

Pracovný postup:

Lasagne si pripravíme podľa tohto postupu , cesto vyvaľkáme na obdĺžniky pomúčime a necháme trochu obschnúť.

Ide sa robiť bešamelová omáčka:
V hrnci roztopíme maslo, vysypeme múku a opražíme, kým múka nestratí škrobovú vôňu. Zalejeme studeným mliekom a rozmiešame metličkou, aby nevznikali hrudky. Osolíme a za stáleho miešania prevaríme asi 10 min. Nastrúhame trochu muškátového oriešku.

Bešamel je dôležitá súčasť zapekaných pokrmov, alebo slúži ako základ pre prípravu ďalších omáčok napr.horčicovej,… Môžno ju pripraviť aj do zásoby a zmraziť.

Na dno zapekacej misy, alebo pekáča rozotrieme ragú, na ne poukladáme pláty lasagní, na ne vrstvu ragú, potom bešamel a posypať parmezánom a takto urobíme niekoľko vrstiev. Ukončíme s ragú, bešamelom a parmezánom. Ragú rozložte na hrubšie vrstvy. Pri pečení lasagne stiahnu veľké množstvo tekutiny. Ak dáte tenšie vrstvy, lasagne budú veľmi suché. Pečieme na 200 st.C zhruba pol hodinu.

Dobrú chuť.

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *