Pražená ryža s bravčovým mäsom

Keďže moje novoročné predsavzatie je neplytvať potravinami, rozhodol som sa skúšať recepty, ktoré by mohli zapadať do tejto kategórie.
Jedným z nich je aj pražená ryža – jedlo ktoré sa pripravuje zo staršej ryže. Napríklad takej ktorá zostane po nedeli a nevieme čo s ňou. K nej pridáme všetko čo by sme už mali spotrebovať.

Budeme potrebovať:

  • ryža z predchádzajúceho dňa
  • bravčové mäso zo stehna, alebo karé (môžeme nahradiť aj kuracím,..)
  • citrón 1/2
  • čierne korenie
  • olej
  • mrkva
  • cibuľa
  • čínska kapusta
  • vajcia 2ks
  • červená šošovica uvarená – zostatok z iného jedla
  • soľ
  • sezamový olej
  • sójová omáčka

Pracovný postup:

Cibuľu, mrkvu, čínsku kapustu a bravčové mäso nakrájame na tenké rezance. Z citrónovej šťavy, korenia, sójovej omáčky a oleja urobíme marinádu. Zmiešame ju s mäsom. Na pol hodiny dáme do chladničky.

Rozpálime panvicu, hodíme na ňu mäso, krátko osmahneme, pridáme cibuľu a mrkvu, opekáme 1 minútu na silnom plameni.
Do zmesi rozbijeme 2 vajcia, chvíľu počkáme, aby trochu stuhli, pridáme čínsku kapustu, šošovicu (tá nie je podmienkou, kľudne sa môže nahradiť inou potravinou).
Nakoniec vysypeme ryžu a všetko chvíľu opražíme. Pridáme sójovú omáčku, soľ, premiešame. Pred podávaním ryžu pokvapkáme sezamovým olejom.

prazena-ryza

Na záver jedno upozornenie:
Keď použijete čerstvo uvarenú ryžu, vďaka tomu, že obsahuje veľa vody, vyrobíte blato. Práve preto sa naozaj odporúča staršia studená ryža, z ktorej je už odparená vlhkosť.

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *