Poznáte kefír?

Kefír je najlepší mliečny nápoj, aký som kedy pil. Viete prečo? Pretože má super chuť, je zdravý a jeho príprava je veľmi jednoduchá. A lacná.

Nepotrebujete dodržiavať presné teploty, postupy, žiadne nástroje. Kefírové zrná hodíte do studeného, alebo vlažného mlieka vo fľaši, pár krát za deň ňou zatrepete a o 24 hodín máte poruke namakaný probiotický nápoj, z ktorého si môžete namiešať milión druhov koktailov.  Alebo aj studených polievok, pre horúce letné dni.

kefir-napoj

Je vhodný aj pre ľudí ktorí majú alergiu na laktózu, pretože baktérie z kefíru sa živia týmto cukrom. Sám som sa o tom presvedčil. Čistému mlieku, acidofilnému mlieku či srvátke sa vyhýbam, kôli tráviacim problémom. Po pití kefíru žiadne problémy nemám.

Na nete je veľká kopa informácií o zložení aj účinkoch kefíru. Niektoré sú pravdivé, niektoré iba údajné, každopádne, niečo pravdy na tom bude (hlavne tie o zlepšení trávenia), čo zistíte ak kefír zaradíte do svojho jedálnička. Alebo sa spýtajte obyvateľov Kaukazu, ktorí sa zrejme aj vďaka nemu dožívajú vysokého veku.

Kefírové zrná nemajú radi vysokú teplotu ani kov. Takže žiadne zahrievanie a žiadne kovové nástroje.

kefir-zrno

Nie každému vyhovuje kefír kvasený pri izbovej teplote – je bublinkový, akoby zmiešate minerálku z mliekom. Ani ja to tak nemusím, preto môj kefír žije v chladničke. Kvasenie je síce dlhšie, no kefír je hustejší a jemnejší.

Tak čo, skúsite ho? Kefírové zrná si zoženiete na nete… kuknite inzeráty.

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *