Polievka zo srvátky

Tak sa mi stalo, že som neodhadol množstvo halušiek a navaril som ich až až.. Isto všetci viete, že studené, či nebodaj zohrievané halušky nie sú už dobré. Preto som prebytok halušiek použil ako prísadu do polievky. Tekutú zložku vytvorila srvátka, ktorá zostala po výrobe tvarohu.

Potreboval som:

  • koreňová zelenina (mrkva, petržlen, zeler,..)
  • mliečna srvátka
  • maslo
  • soľ
  • halušky
  • jarná cibuľa

Postup:

Táto polievka nemá presné stanovenie druhov a množstva surovín. Koreňovú zeleninu môžete nahradiť hociakou inou, hlúbovou, či listovou.

Takže: Očistil som a na kocky nakrájal zeleninu. Tá išla do hrnca s maslom a bielou častou jarnej cibuľky. Zľahka som ju orestoval, podlial troškou vody a podusil. Keď bola zelenina na skus, pridal som halušky, prehrial a zalial srvátkou, dosolil. Polievku som nechal prejsť varom a odstavil. Podávajte ju ihneď, na záver posypte nakrájanou zelenou časťou jarnej cibuľky.

Srvátková polievka má výbornú, sladko – kyselkavú chuť. Malé množstvo soli zvýrazní jej jemnosť. Zaradil by som ju k jedlám, ktoré najlepšie chutia čerstvé, hneď po uvarení. Ak “postojí”, chute sa zlejú dohromady, čo nie je v tomto prípade žiadúce.

srvatkova-polievka

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *