Rýchla a jednoduchá polievka. Zvládne ju každý.
- menšia hlávková kapusta
- 1 cibuľa
- 1 pór,
- mletá červená paprika – 2 polievkové lyžice
- zemiaky 2-3 ks
- olej
- petržlenová vňať
- paštrnáková vňať
- rajčiny 3-4 ks
- soľ
- čierne korenie
- bobkový list
- bujón 1l
- pre masových namiesto oleja – bravčová masť a špekáčky
Očistíme si zeleninu a zemiaky. Kapustu pokrájame na rezance, odložíme bokom. Rajčiny pokrájame na drobné kocky – zároveň budú malé aj rajčinové šupky, ak niekomu vadia. Cibuľu, pór tiež pokrájame, presunieme do rozohriateho hrnca s olejom /mäsojedi použijú namiesto oleja, bravčovú masť a pridajú aj pokrájané špekáčiky.
Opekáme, kým to všetko nechytí farbu. Samozrejme miešame, nechceme predsa, aby to prihorelo. Zasypeme červenou paprikou, raz – dva krát premiešame a zalejeme vodou alebo vývarom. Pridáme pokrájanú kapustu, rajčiny a zemiaky, bobkový list a soľ. Varíme do mäkka asi 15 -20 minút. Ak je polievka moc hustá, dolejte ešte trochu vývaru a nechajte prejsť varom.
Odstavíme z plameňa, dochutíme čerstvým drveným korením, nasekanými vňaťami.
Podávame s chlebom.
[starrater tpl=10]