Pohánkový šalát s kelom č.1

Celkom sa mi páčia šaláty, v ktorých je zelenina opečená spolu s ryžou, alebo pohánkou. Kombinácií a chutí je nekonečne mnoho.

Kel je dobrá zimná zelenina, ktorá veľmi dobre chutí blanšírovaná. Krátkym povarením a prudkým schladením – blanšírovaním, zostanú listy kelu chrumkavé a budú mať peknú farbu. Komu nechutí pohánka, môže ju nahradiť ryžou.

  • kel – blanšírovaný, 1/4 hlávky
  • olej na opečenie zeleniny – 1 polievková lyžica
  • cibuľa 1ks
  • cesnak 4ks
  • mrkva 1ks
  • kokosové mlieko 1 plechovka
  • červená karí pasta massaman – 1/2 polievkovej lyžice
  • soľ
  • čilli paprička
  • pohánka 1 šálka
  • sezamový olej
  • citrón

1 šálku pohánky dáme variť do 2 šálok osolenej vody. Asi po 10 minútach varenia ju odstavíme a necháme dôjsť. Po ďaľších 10 minútach bude pohánka sypká, voda odparená.

Zatiaľ si očistíme cibuľu, cesnak, mrkvu a pokrájame ich.  Mrkvu postrúhame na hrubom strúhadle.

Na panvicu dáme za polievkovú lyžicu oleja, rozohrejeme ho. Do neho dáme karí pastu, cesnak a krátko opečieme, pridáme cibuľu, mrkvu, aj čilli papričku. Prudko opekáme a miešame asi 1-2 minúty.

kel-opekanie

Pridáme pohánku, kokosové mlieko, premiešavame a necháme prehriať. Na záver ide blanšírovaný kel, ktorý zamiešame k zmesi. Podľa chuti osolíme a podávame pokvapkané citrónovou šťavou a sezamovým olejom.

kelovy-salat-s-pohankou

Ak nemáte po ruke kokosové mlieko, nahraďte ho kokosovou pastou zo strúhaného kokosu. 1 šálku strúhaného kokosu nechajte namočenú  v 1 1/2 šálke vody na 12 hodín.  Potom rozmixujte mixérom do hladka.

[starrater tpl=10]

One thought on “Pohánkový šalát s kelom č.1

  1. Nat711
    20. január 2016 at 12:50

    Robila som ho bez kokosového mlieka (nemám ho rada v zeleninových jedlách), ale aj bez neho je vynikajúci a celkom rýchly na prípravu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *