Upečte si domácu pizzu

Pizza – úžasné jedlo, ktoré potravinársky priemysel degradoval na najnižšiu úroveň prípravy jedál – polotovar. Ak Vám niekto povie, že pečenie pizze je náročné a drahé, klame. Veď čo už je náročné na kuse upečeného cesta?

Cenu pizze určujú ingrediencie, ktoré na cesto ukladáme. Samozrejme, ak z nej urobíte obloženú misu, tak bude drahá, no pokiaľ použijete potraviny s citom, cena bude prijateľná.

Zásady pri príprave pizze:

Cesto

  • s chlebovým kváskom –  na kysnutie potrebuje okolo 12 hodín
  • s droždím – príprava je rýchlejšia – cca 1 hodina aj s kysnutím

Omáčka

  • nikdy nepoužívajte kečup. Je príliš sladký, slabá chuť rajčín a silná chuť po iných koreninách, vám pizzu pokazia.
  • rozmixované rajčiny – najlepšie dopĺňajú chuť pizze
  • pretlak – ak sa nemáte rajčiny, môžete použiť zriedený. Pozor niekedy je horký.

Syr

Použite akékoľvek, ktoré sa dobre roztekajú, syry s plesňami, balkánske syry, Riccotu, alebo vlastný syr . Netreba sa obmedzovať len na Mozzarellu.

pizza

Bylinky

Pre každého individuálna záležitosť

  • vynikajúca je čerstvá bazalka. Vôňa sušenej bazalky sa moc na pizzu nehodí
  • sušené oregáno – alternatíva k čerstvej bazalke
  • zaujímavú chuť a vôňu dodá pizzi čerstvý rozmarín

Ingrediencie

Na každú pizzu použite maximálne 5 surovín tak, aby vynikla ich chuť a navzájom sa nepotláčali. Napr. cesto, omáčka, syr, šunka, čierne olivy. Viac netreba. Zaujímavejšie je urobiť 5 druhov pízz, ako urobiť 5, v ktorých bude to isté. O tom že budete potrebovať väčšie množstvo surovín ani nehovorím.

  • šunka – pokrájaná na tenké plátky, ak ju uložíte na cesto akoby “pokrčenú”, jej chuť bude intenzívnejšia. Voľný priestor v záhyboch šunky bude po upečení naplnený vôňou šunky. Takto jej môžete dať menej.
  • šampiňóny – uprednostnite čerstvé pred sterilizovanými.

Teplota pečenia:

– čím vyššia tým lepšie. Moja rúra dá max. 250 st.C, program: fúkaný vzduch + spodný ohrev, pečiem zhruba 5 minút.

Budeme potrebovať:

Cesto:

  • múka na pizzu 600g – ak nie je stačí aj hladká múka s vysokým obsahom lepku
  • droždie 0.5 kocky alebo chlebový kvások 150-200ml
  • voda
  • soľ 2 č.lyžičky
  • olivový olej 6 pol.lyžíc – môžeme použiť aj obyčajný olej

Omáčka:

  • drvené paradajky 1 konzerva – v žiadnom prípade kečup, ale môže sa použiť zriedený pretlak
  • cesnak 2strúčky – nie je nutné
  • čerstvá bazalka

Pracovný postup:

S droždím: Do časti vlažnej vody rozdrobíme droždie a trochu múky. Do misy dáme múku, v strede urobíme jamku, do ktorej pridáme droždie, vodu, soľ a olej. Miešame vidličkou alebo nožíkom, postupne priberáme múku z okrajov.
Vypracujeme cesto, ktoré by malo byť na dotyk jemné, elastické a nemalo by sa lepiť. necháme kysnúť na 1 hodinu.

S chlebovým kváskom: Pripravíme rovnako, len vynecháme úvodnú časť s droždím. Na kysnutie potrebujeme okolo 12 až 24 hodín. Ak má kvások redšiu konzistenciu, použijeme menej vody. Vypracujeme cesto.

Na omáčku použijeme rajčiny z konzervy, ak nemáme drvené, môžeme použiť krájané, alebo celé, iba ich rozmixujeme tyčovým mixérom. K nim pridáme pretlačený cesnak a bazalku.
Na plech dáme papier na pečenie.  Z jednej dávky urobíme 5-6 pízz. Cesto rozdelíme na časti (okolo 150g) a vyformujeme bochníky. Poukladáme na pomúčenú tácku prekysnúť. Po 30 minútach môžeme začať rozťahovať cesto.

Rozťahovanie cesta si vyžaduje trochu praxe, ale nie je to nič náročné. Zo začiatku si hrúbku cesta vyrovnáme otáčaním medzi prstami a pomocou gravitácie. Ako keď robíte langoše. Postupne cesto rozťahujeme pomocou prstov a hánok na rukách. Uložíme na plech.

pizza-2

Ak máme hranatý plech, cesto prispôsobíme jeho tvaru. Lepšie sa prepečie ak je na plechu rozdelené na 2 časti. Na cesto rozotrieme omáčku, rozložíme zvolené ingrediencie. Vložíme do rozohriatej rúry. Pečieme na maximálnej teplote niekoľko minút. U mňa – 250 stC fukanie vzduchu + spodný ohrev, 5 minút. Vyberieme, prekrojíme, zjeme.

Dobrú chuť.

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *