Pečené kurča s tekvicovým pyré

Pečené kurča s ryžou. Kráľ všetkých nedeľných obedov. Od rána sme mali naň chuť. Jednoduché jedlo, ktoré dokáže pripraviť každý.

Mám ešte polovicu obrovskej tekvice, tak ju skúsim opiecť spolu s kuraťom. Čo s ňou ďalej bude, ešte uvidím.

  • kurča
  • tekvica
  • cibuľa 2ks
  • olivový olej 1 dcl
  • limetka 2ks
  • med 1 lyžička
  • soľ
  • tekvicový olej
  • čerstvý rozmarín
  • vňate: petržlenová, zelerová, mrkvová, čerstvá majoránka

Pri kúpe kurčaťa dávame bacha – neberieme bledé chúdence s fialovými kĺbmi. Otestoval som chladené Vodňanské kura a bolo celkom ok. Kura očistené, žiadne zbytky peria, žiadne modriny. Vnútro bez zbytkov vnútorností. Žltá koža aj tuk, mäso malo tmavú farbu.

Kurča umyjeme a osušíme. Pripravíme marinádu. Zmiešame šťavu z 1 limetky, olivový olej, med a soľ. Potrieme ňou kurča a necháme odležať v chladničke.
Očistíme tekvicu, pokrájame na väčšie kocky. Rovnako aj cibuľu. Premiestnime do pekáča, premiešame s vetvičkami rozmarínu, olivovým olejom a šťavou z limetky. Na vrch položíme kurča.

Kura pečiem prsiami dole. Potom pred dokončením kurča obrátim. Koža sa zapečie,  mäso sa nestihne nevysušiť, zostane šťavnaté. Treba dávať pozor, aby sa koža na prsiach neprichytila na dno pekáča. V tomto recepte tvorí izoláciu tekvica. Pri pečení samotného kuraťa, na pekáč uložíme oddelené koncové časti kuracích krídel.

Pečieme v rúre pri 180°C zhruba 1 hodinu. Vtedy, keď kurča obrátime, aby sa zapiekla koža, začneme pripravovať aj prílohu – ryžu.
Pripravujem ju jednoduchým varením v pomere 2 diely vody – 1 diel ryže. Ryžu vysypem do vriacej osolenej vody, počkám kým znova zovrie.  Za tento čas by malo byť kurča zapečené, takže ho vytiahnem, a namiesto neho dám do rúry vriacu ryžu. Rúru vypnem, ryža dôjde v zostatkovom teple. A neprihorí.

Tekvicu môžeme podávať iba tak, ako sme ju nakrájali, alebo ju rozmixujeme na pyré. Bez výpeku, aby nebolo moc riedke. Pyré dochutíme tekvicovým olejom a posekanými vňaťami.
Pri podávaní kurča polejeme výpekom.

kura-s-tekvicovym-pyre

[starrater tpl=10]

2 thoughts on “Pečené kurča s tekvicovým pyré

  1. 25. august 2013 at 18:51

    Tekvice mám v chladničke ešte dve aj ja! :-)
    Takže receptík sa hodí!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *