Mexický guláš

Vôbec netuším, čo je mexické na jedle s menom mexický guláš. Asi to isté, čo  francúzke na francúzkych zemiakoch. :)
Keď si odmyslím názov, je to jednoduché jedlo, ktoré neurazí a zvládne ho naozaj každý.

Všetky guláše pripravujeme z hovädzieho predného, ktoré sa považuje za menej kvalitné, no pre guláš je najlepšie. Práve pre to, že je tkanivo prerastené tukom a šľachami (ktoré dusením zmäknú), guláš dostane správnu chuť aj konzistenciu.
Ak uvaríte guláš z hovädzieho zadného, mäso bude suché, drobivé. A chuť? Stále nedokonalá. Preto odporúčam použiť hovädzie predné.

Budeme potrebovať:

  • hovädzie mäso 0.5 kg
  • cibuľa 3ks
  • bravčová masť 1/2 polievkovej lyžice
  • paradajky v konzerve 1ks
  • hrášok sterilizovaný / mrazený, najlepšie čerstvý 1.5 šálky
  • strúhaný syr na posypanie
  • soľ, čierne mleté korenie

Postup:

Mäso umyjeme, očistíme, nakrájame na kocky. Cibuľu tiež.
Do hrnca dáme masť, v nej opražíme cibuľu. Do tmavo-zlata, ale pozor, aby nezhorela. Pridáme mäso, opekáme, aby sa zatiahol povrch kociek. Osolíme, okoreníme, vlejeme paradajky a trochu vody. Dusíme domäkka.
Počas dusenia mäso miešame, dolievame vodu.

Ak chcete skrátiť čas dusenia, použite tlakový hrniec.

Keď bude mäso hotové, dolejeme vodou a pridáme hrášok. Sterilizovaný premyjeme, precedíme, mrazený, alebo čerstvý hodíme priamo do hrnca.
Prevaríme pár minút, dochutíme.

Podávame s ryžou, a posypané strúhaným syrom. Dobrú chuť.

mexicky-gulas

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *