Makové mlieko

Od kamaráta som dostal tip na makové mlieko… zdravá vecička, s vysokým obsahom vápnika, a všeličoho iného. Pre tých, ktorí obyčajné mlieko nemôžu, dobrá alternatíva. Pomáha proti prekysleniu organizmu.

mak

Pre vyrobenie mlieka potrebujete len mak a vodu.V mnohých receptoch na nete sa uvádza dosť nepraktický postup:
1 šálku maku namočíte do 700ml vody, necháte napučať cez noc a na druhý deň rozmixujete… Malé zrniečka maku sa ťažko mixujú, sú moc rozptýlené, mixér hučí a efekt žiaden.

Lepšie riešenie je, mak zomlieť na mlynčeku a zaliať vodou, asi tak 1cm nad zomletý mak. Nechať odstáť cez noc a potom pomletý mak rozmixovať. Zmes bude hustejšia a nože ju lepšie spracujú. Postupne dolievame vodu a stále mixujeme. Pomer maku a vody je 1 : 5.

Nakoniec mlieko precedíme cez husté cedidlo, alebo plátno. Spotrebujeme čo najskôr.
Zbytky maku použijeme ako normálne – koláče, keksy, alebo s rožkami, teplým mliekom, medom a makom, teda pupákmi :D

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *