Koložvárska kapusta

Koložvársku kapustu som prvý krát ochutnal v školskej jedálni. Nebola to láska na prvý pohľad. Bodaj by aj… nevyzerala veľmi vábne. Nejaký štvorec niečoho tmavého, zapečeného, s trčiacimi fúzami kapusty. Hlad je hlad, nuž ochutnal som. A zachutila mi.

Budeme potrebovať:

  • 1kg menej kvalitného bravčového mäsa napríklad slabina
  • 1.5kg domácej kyslej kapusty
  • 2 cibule
  • masť-  štvrť polievkovej lyžice
  • smotana 2dcl
  • 2 hrnčeky ryže
  • mletá červená paprika
  • nové korenie, čierne korenie,  soľ, bobkový list, rasca
  • voda

Postup:

Očistíme si cibuľu, nakrájame ju na kocky. Bravčové mäso pomelieme.

Cibuľu opražíme na troche masti. Potom pridáme pomleté bravčové mäso. Opekáme ho. Zaprášime červenou paprikou, premiešame, vložíme kyslú kapustu, soľ, podrvené čierne a nové korenie, bobkový list. Podlejeme vodou a dusíme 30 min.

Medzitým si uvaríme ryžu. 2 hrnčeky ryže a 2 hrnčeky vody. Zmiešame, privedieme do varu a plameň stíšime. Varíme 5 minút, potom odstavíme a necháme “dôjsť”. Ryža nesmie byť úplne uvarená, ešte sa bude zapekať v rúre. Ak by bola moc uvarená, po zapečení bude ako kaša. Takže musí byť polosurová.

V pekáči urobíme vrstvy v poradí: mäso s kapustou, ryža, mäso s kapustou. Je dobré, ak je v mäsovej zmesi veľa šťavy, ryža ňou nasiakne a jedlo nebude suché.
Zalejeme smotanou, zapečieme na 20 minút.

kolozvarska-kapusta

Dobrú chuť.

P.S.
Možno ste si všimli, že koložvárska kapusta nemá peknú farbu po červenej paprike. Použil som červenú papriku z Lidla. Pozrite sa na porovnávacie foto. Na pravo je paprika kúpená na tržnici, a na ľavo je tá z obchodu. Áno, tá hnedá, ktorá je na obale odfotená ako červená paprika.

porovnanie

paprika-porovnanie

A tu je obal výrobku z “vtipným” obsahom

vyrobca

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *