Koláč s ricottou

Vďaka tomu že si robím domáci syr, našetril som nezanedbateľné množstvo ricotty. Takmer 1kg. A to je dobrá príležitosť zafušovať cukrárom do remesla.
Na začiatok stačí niečo veľmi jednoduché – Koláč z ricottou.

Budeme potrebovať:

  • ricotta 850g
  • veľké vajcia 8ks
  • cukor 2/3 šálky
  • niečo vanilkové – vanilkový struk, extrakt, alebo iba príchuť
  • citrónová kôra – zohnať chemicky neošetrený citrón bolo nemožné (3 obchody), preto som musel kôru vynechať. Umyť citrón naozaj nestačí.
  • maslo na vymazanie formy
  • múka na posypanie formy

Postup:

Formu vymastíme maslom, vysypeme múkou. Žĺtky oddelíme od bielkov.

K žĺtkom vysypeme cukor, vanilku a citrónovú kôru. Vymiešame, kým sa cukor a žĺtka nespoja. Pridáme ricottu, zase premiešame do hladkej konzistencie. Odložíme bokom.
Z bielkov vyšľaháme sneh. Pridáme ho k žĺtkom a ricotte. Zľahka vareškou premiešame. Prelejeme do formy a pečieme v rúre pri 160°C. Koláč sa pri pečení zdvihne, preto formu neplníme po vrch.
Pečieme do zlata, asi 1h 20min. Necháme vychladnúť.

Cesto vyberieme z formy. Pokrájame na porcie, poprášime cukrom so škoricou. Môžeme pridať upgrade –  ovocie.

ricotta-kolac

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *