Klíčky

Ponuka zeleniny v obchodoch je biedna. Všetci už čakáme, kedy bude dostupná čerstvá zelenina z trhu, alebo vlastnej záhrady.
Toto obdobie nám môžu pomôcť preklenúť klíčky. Klíčenie je úplne najjednoduchší a najrýchlejší spôsob ako si vypestovať čerstvú zeleninu.

Klíčením (aktiváciou) semien obilnín, strukovín, tekvíc, slnečnice a pod, získate zdroj všetkých potrebných živín, vitamínov pre správne fungovanie organizmu. Upravíte si hmotnosť, vyrovnáte Ph, posilníte imunitu.

Postup pri klíčení:

Pre klíčenie sa používajú semená, ktoré neboli žiadno upravované – chemicky, polené, čistené..
Pred začatím klíčenia ich preberiem, odstránim nečistoty a poškodené semienka. V budúcnosti by mohli byť zdrojom neželaného rozkladu a baktérií.
Klíčky znásobia svoj objem, preto pre začiatok bude stačiť hrsť suchých semien. Prebraté semienka je potrebné dôkladne prepláchnuť v studenej vode.

klicky-hrach

Preložím ich do zaváraninového pohára a zalejem vodou. Namáčam 12-24 hodín. Občas ich preplachujem studenou vodou. Menším semienkam postačia aj 4 až 6 hodín namáčania. Potom ich znova prepláchnem, dám naspäť do pohára, cez ktorý dám plátennú vreckovku.
Pohár otočím hore dnom, položím na sitko, aby mohla odtekať prebytočná voda. Konce plátna prehodím cez pohár – musia klíčiť v tme – sú potom krehkejšie.

klicky-sosovica

Ďalší spôsob je vhodný pre väčšie semienka strukovín. Spočíva v tom, že klíčenie prebieha v plastovej fľaši, v prúdiacej vode. Dno PET fľaše poprepichujem, nasypem namočené semienka, zalejem vodou, ktorá bude pomaly vytekať otvormi na dne. Zavesím ich napríklad do kúpelne, ktorú mame tmavú.

Pri oboch spôsoboch sa snažím o maximálnu čistotu, klíčky preplachujem 4x denne, teplota je približne 20°C. Po troch – štyroch dňoch sú klíčky hotové.

Vlastnú skúsenosť mám s klíčením pšenice, hrachu a cícera – 12 hodín namáčania, 3 dni klíčenia, šošovice – 12 hodín namočené, 4 dni klíčenia.

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *