Keksy z ovsených vločiek

Kto má rád sladké raňajky, tak ako ja, určite ocení domáce keksy z ovsených vločiek. Zasýtia a dodajú energiu na ranný nástup do práce, alebo školy. A na rozdiel od tých z obchodu, sami si určíte, čo do nich dáte.

Základné ingrediencie:
  • ovsené vločky 1 balenie (400g)
  • 2 vajcia
  • 3 lyžice múky (celozrnná, špaldová, grahamová, použite akú chcete)
  • 1 dcl oleja
  • 1/3 balíčku prášku do pečiva
  • 1 dcl vody
  • cukor kryštálový 100g
ovsene-vlocky

Ďalšie suroviny je možné meniť podľa chuti. Môžeme použiť orechy, slnečnicové, tekvicové, sezamové semienka, strúhané jablko, kakao, škoricu. med, čokoládu, mak … čokoľvek, čo doma nájdeme. Pri použití čokolády, alebo medu, dáme menej, alebo vynecháme cukor, pri čokoláde na varenie znížime množstvo oleja, obsahuje veľa tukov.

Pracovný postup:

Do misy nasypeme vločky, múku, prášok do pečiva, cukor, všetky sypké suroviny a zamiešame. Pridáme olej. V druhej nádobe vymiešame vajíčka.

Vajíčka nikdy nerozbíjame o ostrú hranu, uvoľnená škrupina sa často dostane do bielka. Ak ťukneme jedno vajíčko o druhé, škrupina sa poruší, ale zostane prichytená na vnútornej blanke vajíčka a bielok ju nestiahne do misky.

Vlejeme k vločkám a zamiešame. Zmes by mala byť hustá, trochu sypká, nie suchá. Ak je to potrebné, pridáme ešte trochu vody. Konzistencia by mala byť asi takáto:

ovsene-vlocky-zmes

 

Na plech s papierom na pečenie ukladáme jemne stlačené kôpky. Keksy bude držať pokope vajíčko a cukor. Veľký tlak stlačí vločky dohromady, keksy nebudú krehké, ale tvrdé ako kameň. Pečieme 30min

  • 150°C teplovzdušná rúra
  • 180°C klasická rúra

Po upečení vyberieme, necháme vychladnúť na plechu.

Dobrú chuť!

keksy-z-ovesnych-vlociek

[starrater tpl=10]

5 thoughts on “Keksy z ovsených vločiek

  1. Zdenka
    15. február 2013 at 10:46

    Ahoj, ďakujem za túto stránku je super. Včera som skúšala piecť tieto keksy a sú fantastické. A čo je naozaj super chutia mojím deťom, takže už žiadne kupované musli. :)

    1. admin
      15. február 2013 at 11:33

      Som rád, že chutia :) Dajú sa pripraviť aj ako pečené musli, stačí ak sa zmes iba rozhádže po malých kúskoch na plechy a upečie. Potom veľké kusy rozbite tĺčikom na menšie časti. Stačí zaliať mliekom a raňajky su hotové.

  2. Janci
    23. január 2014 at 23:13

    Ahoj, peciem to uz hodinu na 200 stupnoch a este to ani nema farbu ako na obrazku, a vovnutri je to nedopecene… take gumove… co s tym?

    1. admin
      24. január 2014 at 10:08

      Ahoj, hnedú farbu to má od čokolády a kakaa, ktoré som použil a dal som toho celkom dosť, len bacha na to, aby neboli moc horké. Neviem akú máš rúru, no na mojej, ak by som to piekol pri 200st hodinu, tak sú na uhol – mám to otestované :D
      Aby neboli gumové skús dať o jedno vajce a pol deci oleja naviac a o to daj menej vody. S tou vodou opatrne, ak je jej veľa, nebudú chrumkavé, ak nebude žiadna, budú ako kameň. Poriadne premiešať, zmes by mala mať konzistenciu, ako na obrázku.
      Hádam sa ti podaria

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *