Karí s kozou nohou

Ako začínajúci neskúsený záhradkár, teoretik, som urobil jednu veľkú chybu – zanedbal som plenie jahôd. Všetky mi prerástli jedným typom buriny – Kozonohou hostcovou ( bršlica, kozia noha).

kozia-noha-hostcova
Vďaka nej máme jahôd málo, no nadbytok Kozej nohy. V jednej šikovnej knižke som sa dočítal, že táto burina je dobrá na varenie. Super výzva, suroviny nadbytok, hor sa na pokusy. Viac info o kozonohe nájdete aj na www.jitrnizeme.cz. Dajte si pozor, na to aby ste použili mladé listy bršlice. Ako som sa sám presvedčil, staršie listy sú húževnaté, tvrdé. Tí, ktorí uprednostňujú tradičnejšie suroviny, nahraďte koziu nohu lístkami špenátu.

Pripravuje sa podobne ako špenát, ako príloha k mäsu, alebo ako polievka. Vraj je súčasťou tradičného boršču. Ja som sa rozhodol fušovať do exotickej kuchyne a pripravil som si karí s kozou nohou.

  • misa mladých listov kozej nohy (mladé rastliny pred zakvitnutím)
  • 1 veľká mrkva
  • 2 zemiaky
  • 1 cibuľa
  • cesnak

  • kurkuma 1 č. lyžička
  • semienka koriandru 1 č.l.
  • horčicové semienko 1 č.l.
  • kari korenie 1/2 č.l.
  • semienka feniklu 1/2 č.l.
  • soľ
  • olej


Listy bršlice preberieme, umyjeme a poprekrajujeme . Používame pekné nepoškodené listy. Očistíme mrkvu, cibuľu, cesnak aj zemiaky. Mrkvu nastrúhame na hrubo, cesnak pokrájame na drobno a zemiaky na kocky. V mažiari rozdrvíme koriander, horčicové a feniklové semiačka.
Na olej vysypeme semiačka. Opečením uvoľnia arómu, jedlo dostane výraznejšiu chuť.

korenie

K semienkam pridáme cibuľu, cesnak, mrkvu, zemiaky, kurkumu a kari. Krátko opekáme a premiešavame. Osolíme a podlejeme vodou a dusíme. Keď budú zemiaky takmer hotové, príde čas na bršlicu. Primiešame ju ku karí a ďalej dusíme asi 5 min. Odstavíme, a podávame s chlebom, napríklad aj s Lavašom.

kari

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *