Jahodové gule z rožkového cesta

Nedávno som na návšteve dostal vynikajúce pohostenie. Jahodové gule. Neskutočne mi chutili a asi som ich zjedol aj viac, ako sa na návštevu patrí :))

Neboli urobené zo zemiakového cesta, ale z rožkového. Príprava bola oveľa rýchlejšia, pretože odpadlo varenie a strúhanie zemiakov, aj čakanie, kým vychladnú.
Namiesto toho sa spotrebujú rožky z predchádzajúceho dňa, ak sa nestihli zjesť čerstvé.

  • rožky 7ks
  • polohrubá múka 400g
  • jahody
  • orechy
  • maslo
  • cukor
  • voda na namočenie rožkov

Rožky sa natrhajú na kúsky a zalejú vodou. Množstvo vody odhadneme tak, aby ju nasiakli, ale neplávali v nej. Necháme bokom na 15 minút.

Zatiaľ si očistíme jahody a nasekáme orechy. Po 15 minútach rožky skontrolujeme. Prebytočnú tekutinu jemne vyžmýkame. Postupne zasypávame múkou a vypracovávame cesto.

cesto

Z cesta odoberáme kúsky, ktoré rozláčame na placky. Do nich vkladáme jahody, alebo iné ovocie a tvarujeme do guľky. Ak sa cesto moc lepí, ruky si navlhčujeme vo vode.

gule

Gule hádžeme do vriacej vody. Keď vyplávajú na hladinu, sú uvarené. Povyberáme ich.

Posekané orechy nasucho opečieme na panvici. Premiešame s guľami, ocukríme, prelejeme roztopeným maslom.

jahodove-gule

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *