Hrachová polievka

Hrachovka v kombinácii s opečeným chlebom je neskutočne dobrá vec. Pridávam tam ešte jednu, doteraz tajnú ingredienciu, ktorá túto polievku ešte viac zdokonalí.

  • hrach suchý 250g
  • slanina prerastená
  • cibuľa 2veľké kusy
  • múka hladká 2 polievkové lyžice
  • vývar
  • cesnak
  • majorán, čierne korenie, nové korenie, bobkový list
  • soľ

Hrach prepláchneme a namočíme na 24 hodín. Vodu z namáčania vylejeme.
Nakrájame si slaninu – podľa chuti a množstva polievky. Mne stačilo tak 200g prerastenej slaniny. Nakrájame ju na malé kocky. Osmažíme v hrnci. Zatiaľ očistíme 1 cibuľu a pokrájame. Slanina by mala byť vytopená, ak nepúšťa tuk, pridáme trocha masti. K tomu vysypeme cibuľu, opražíme do sklovita. Zaprášime 2 lyžičkami múky.

hrachova-polievka-zaklad

Miešame, a ešte trochu opekáme. Zalejeme studeným vývarom.

Všetky zásmažky zalievame studeným vývarom. Múka sa lepšie rozmieša a nevznikajú hrudky.

Poriadne rozmiešame a pridáme hrach, podrvené čierne a nové korenie. A bobkový list. Varíme, kým nie je hrach mäkký a nezačne sa rozpadať. Nezabudnite polievku občas premiešavať, lebo prihorí.

A teraz tajná ingrediencia: cibuľa!

Maximálne nadrobno pokrájaná, hodená do polievky a krátko povarená dá polievke super chuť.
Potom rozpučíme cesnak a aj s majoránkou zamiešame do polievky. Dosolíme podľa potreby

hrachova-polievka-s-kockami

Podávame s opečenými chlebovými kockami, alebo s cesnakovými hriankami.

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *