Hrachovka v kombinácii s opečeným chlebom je neskutočne dobrá vec. Pridávam tam ešte jednu, doteraz tajnú ingredienciu, ktorá túto polievku ešte viac zdokonalí.
- hrach suchý 250g
- slanina prerastená
- cibuľa 2veľké kusy
- múka hladká 2 polievkové lyžice
- vývar
- cesnak
- majorán, čierne korenie, nové korenie, bobkový list
- soľ
Hrach prepláchneme a namočíme na 24 hodín. Vodu z namáčania vylejeme.
Nakrájame si slaninu – podľa chuti a množstva polievky. Mne stačilo tak 200g prerastenej slaniny. Nakrájame ju na malé kocky. Osmažíme v hrnci. Zatiaľ očistíme 1 cibuľu a pokrájame. Slanina by mala byť vytopená, ak nepúšťa tuk, pridáme trocha masti. K tomu vysypeme cibuľu, opražíme do sklovita. Zaprášime 2 lyžičkami múky.
Miešame, a ešte trochu opekáme. Zalejeme studeným vývarom.
Všetky zásmažky zalievame studeným vývarom. Múka sa lepšie rozmieša a nevznikajú hrudky.
Poriadne rozmiešame a pridáme hrach, podrvené čierne a nové korenie. A bobkový list. Varíme, kým nie je hrach mäkký a nezačne sa rozpadať. Nezabudnite polievku občas premiešavať, lebo prihorí.
A teraz tajná ingrediencia: cibuľa!
Maximálne nadrobno pokrájaná, hodená do polievky a krátko povarená dá polievke super chuť.
Potom rozpučíme cesnak a aj s majoránkou zamiešame do polievky. Dosolíme podľa potreby
Podávame s opečenými chlebovými kockami, alebo s cesnakovými hriankami.
[starrater tpl=10]