Hovädzie dusené v zelenine

Dusené hovädzie mäso s koreňovou zeleninou, nie je zrovna príklad sezónneho jedla. Rôznych šalátov už bolo príliš veľa, preto prišlo na chuť niečo sýte.
Ako prílohu som zvolil u nás často používanú pohánku.

  • 0.5 kg hovädzieho mäsa
  • 3 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 veľká cibuľa
  • rajčiny

  • br. masť
  • čierne drvené korenie
  • červené víno
  • lúčne byliny a vňate – mladá púpava, skorocel, mrkvová, petržlenová, cibuľová vňať
  • soľ


Mrkvu, petrtžlen a cibuľu očistíme, pokrájame na kocky a opražíme na masti. Keď opražiť, tak poriadne, zelenina musí byť skaramelizovaná. Jedlo tak dostane výraznejšiu chuť.

Zakiaľ sa zelenina opeká, očistíme si mäso. Použijme aj menej kvalitné časti, z ktorých sa varieva napríklad aj guláš. Pokrájame ho na kocky a pridáme k zelenine. Premiešavame ho, kým sa nezatiahne povrch. Posolíme a podlejeme vínom. Pridáme pokrájané rajčiny a dusíme.

Prípravu značne urýchlite ak použijete tlakový hrniec. Po 45 – 60 minútach dusenia v tlakáči skontrolujeme mäso – už by malo byť mäkké. Nakoniec pridáme vňate a premiešame, prípadne dochutíme soľou.

Počas dusenia uvaríme pohánku. 1 šálku pohánky zalejeme 2 šálkami vody. Podusíme 5 minút v prikrytom hrnci, odstavíme a necháme postáť 10min.

hovadzie-maso-so-zeleninou

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *