Hovädzie dusené s fazuľou.. a halušky

Už dlhšiu dobu si hovorím, že uvarím staré židovské jedlo – šolet. Také zimné jedlo, veľa druhov strukovín, krúpy a mäso, všetko spolu pečené v rúre. Isto to bude pochúťka. Nakoniec sa mi podarilo ukuchtiť niečo úplne iné, aj keď inšpirácia je jasne zreteľná..

  • hovädzie zadné 0.5kg
  • tuk
  • fazuľa biela 150g
  • fazuľa mungo – klíčky – podľa chuti
  • drvené rajčiny 1 krabička
  • krúpy
  • šošovica
  • cibuľa
  • cesnak
  • červená paprika
  • koriander, kurkuma – 1 lyžička,  nové korenie – pár zrniek, škorica celá – jeden malý kúsok

Ako prvé som si vypestoval klíčky z mungo fazule, kľudne môžete aj zo šošovice.. Deň pred varením som do vody namočil bielu fazuľu aj krúpy.

Cibuľu a cesnak som očistil a nakrájal na drobno… hovädzie mäso na rezance. Do tlakového hrnca som dal trochu oleja,rozohrial ho, pridal cibuľu a opekal, kým nebola jemne ružovkastá. K cibuli som nasypal koreniny – podrvený koriander a nové korenie, kurkumu , celú škoricu a pokrájaný cesnak. Chvíľu som ich premiešaval a konečne prihodil hovädzinu.

hovadzie-maso-detail

Opekal som ju, kým sa “nezatiahla”. Posypal červenou paprikou, zalial som ju rajčinami, pridal precedené krúpy, fazuľu a 2 – 3 šálky vody. Dusil som v tlakovom hrnci 10 minút, potom 10 minút nechal odpočívať. Otvoril som hrniec, ochutnal fazuľu, aj mäso.. Mali by byť polomäkké, pretože ku nim dáme ešte šošovicu a mungo klíčky, ktoré budeme tiež variť. Ak treba, dolejeme vodu, uzavrieme a znova varíme 10 minút a 10 minút necháme klesať tlak v hrnci.

hovadzie-maso

Hovädzie mäso aj strukoviny by mali byť mäkké. Podávame s haluškami.

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *