Fazuľové strúčky

Každý má niekoľko jedál, ktoré neznáša od útleho detstva. Spomienka na ne vyvoláva husiu kožu. U mňa k nim patrila strúčková na kyslo zo školskej jedálne. Kôli tomuto jedlu som sa vyhýbal zelenej fazuľke veľa rokov. Až donedávna…
Našli sme ich na trhu, krásne zelené, čerstvé fazuľové strúčky. Tak ich teda vyskúšajme.

Zelená fazuľka na cesnaku

Budeme potrebovať:
  • fazuľové strúčky – 2 plné hrste
  • maslo – 1 lyžica
  • cesnak – 4 strúčky
  • mladá cibuľka – 1ks
  • soľ
  • štipka cukru
  • vriaca voda 3l
  • vychladená voda 3l
fazulove-strucky
Pracovný postup:

Fazuľku očistíme, umyjeme, odkrojíme konce. Ak sú struky moc dlhé, nakrájame ich na menšie kúsky. Očistíme cesnak, cibuľku, nakrájame.
Vriacu vodu osolíme, vložíme fazuľové struky a povaríme 3 minúty.

Blanšírovanie

Je spôsob tepelnej úpravy zeleniny, krátkym, búrlivým varom v slanej vode a následným prudkým schladením v ľadovej vode. Ľadová voda okamžite zastaví varenie, tým sa zachová svieža farba zeleniny, a nezničia sa všetky hodnotné látky.

Fazuľku prudko schladíme a precedíme.

blansirovana-fazulka

Na rozohriatu panvicu dáme maslo, po chvíli cukor, cibuľu, cesnak, krátko opražíme, pridáme strúčky, prehrejeme.

zelena-fazulka-na-cesnaku

Podávame so zemiakmi a rajčinovým dipom . Dobrú chuť.

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *