Džgance s tvarohom a slaninou

Na Slovensku máme mnoho jedál, ktoré sú tradičné, no menej známe. Všetky sa vyznačujú tým, že na ich prípravu nepotrebujete milión ingrediencíí, ani žiadne špeciálne náradie, ba ani celý deň.
Veď by to ani nešlo… v slovenskej domácnosti nebolo ničoho nazbyt. Ani času.

Na prípravu potrebujem:

  • zemiaky
  • múku
  • slaninu
  • tvaroh
  • pažítku, alebo cibuľové výhonky

Postup:

Zemiaky očistím, nakrájam na kocky, zalejem vodou tak, aby boli iba prekryté hladinou vody. Osolím a uvarím domäkka. Uvarené zemiaky necedím, iba stíšim plameň a postupne ich zaprášim múkou.
Na kilo zemiakov použijem 3-4 polievkové lyžice múky. Nesypte ich naraz, ale postupne ich zamiešavajte pučítkom na zemiaky. Viete, také to s čím sa robievala kaša, keď ešte neboli mixéry a spol.
Zamiešavaním múky sa zemiaky popučia a zahustia. Zároveň sa múka opráža. Je to trošku makačka, ale nevadí, výsledok stojí za to.
Kaša začne “fučať”, to znamená, že múky je dosť, už ju iba premiešavam dohladka. Odstavím z plameňa.

Kým sa uvaria zemiaky, tak slaninu nakrájam na kocky a opražím ju. Pripravím si aj pažítku. Lyžicou namáčanou vo vode, odoberám kúsky z kaše – džgance. Kladiem ich do misy, každú vrstvu posypem tvarohom a opraženou slaninou s masťou a pažítkou.

dzgance-s-tvarohom

Oproti bryndzovým haluškám majú džgance jednu veľkú výhodu. Dajú sa pripraviť do zásoby. Pred podávaním ich opražíme na masti a sú ako čerstvé.

PS: Ak sa Vám nechce vyrábať džgance, uvarte si “fučku”. Zmes na džgance preložíte do taniera, v strede urobíte priehlbinu, do ktorej dáte maslo. Kašu rozotierate na kraje taniera, aby ochladla, odtiaľ si ju odoberajte a namáčajte do roztopeného masla.
S kyslým mliekom to je jedno z najdokonalejších jedál. Varievala mi ho babka, aj mama a teraz ho často pripravujem aj sám. Niekde ho poznajú aj pod menom “zapražená kaša”.

[starrater tpl=10]

Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *