Dve príbuzné – kvasená kapusta a kimchi

Prvá je vám určite známa, je to obyčajná kvasená kapusta.
Ak si naplánujete na jeseň jej prípravu, v zimnom období to môže byť hlavný zásobovač vitamínu C. Obsahuje ho toľko, že citrusy len ticho závidia z pultov obchodov. Ako bonus k nemu dostanete vitamíny skupiny B, upravený metabolizmus, znížený krvný tlak, a hrsť minerálov. Aj na niektoré produkty farmaceutických firiem môžete zabudnúť.

Recept na kvasenú kapustu nájdete na delikatesy.sk . Naša kapusta na obrázku je obohatená červenou repou. Preto má takú fialovú farbu.

kvasena-kapusta
Záujem o kvasenie vo mne prebudilo čítanie blogu A dá se to zkvasit? , ktorý sa venuje kysnutiu všetkého možného.. Jediné kvasenie o ktorom sa tam nepíše, je kvasenie pred televízorom, ktoré zdravé nie je.

Druhá kapusta k nám prišla z exotického východu – z Kóree, kde tvorí dôležitú súčasť jedálnička. A oprávnene je považovaná za jednu z najzdravších potravín.
Na kimči existuje milión receptov. Pozrel som niekoľko a vybral z nich to, čo mi najviac vyhovuje. Možno ho pripraviť aj teraz v zime.

kimci

Budeme potrebovať:

  • čínska kapusta 1ks
  • zázvor čerstvý 4cm dlhý kúsok
  • cesnak 10 strúčikov
  • štipľavá paprika 4 lyžičky
  • sójová omáčka sladká 4 polievkové lyžice
  • rybacia omáčka 5 polievkových lyžíc

  • väčšie jablko 1 ks
  • reďkovka biela 1 ks
  • jarná cibuľka 3 ks
  • soľ 1 šálka
  • voda

Postup:

Kapustu rozštvrtíme, listy umyjeme. V 4 litroch vody rozpustíme hrnček soli. Listy namočíme do roztoku na 2 hodiny.
Medzitým si pripravíme ďalšie prísady. Očistíme reďkovku, cesnak, zázvor, jablko rozkrojíme na štvrtiny, jadrovníky vyberieme. Do mixéra dáme zázvor, jablko, cesnak, 2 dcl vody a rozmixujeme do hladka. K zmesi vysypeme štipľavú papriku, vylejeme sójovú a rybaciu omáčku.
Kapustové listy vyberieme zo slaného roztoku a premyjeme ich. Dôkladne. Potom ich pokrájame na menšie časti. Rovnako pokrájame aj reďkovku a cibuľu. Všetko zmiešame so zmesou. Listy kapusty musia byť pokryté omáčkou.

*/ update:
V niektorých videách na Youtube som si všimol, že základ omáčky robia zo škrobu, alebo múky a vody. Vyskúšal som – uvaril som šálku vody v ktorej bola rozmiešaná lyžička Solamilu. Nechal vychladnúť,  pridal som do nej všetky rozmixované ingrediencie a koreniny. Zmiešal s kapustou a zeleninou.
Chuť takéhoto kimchi je lepšia, nie je také vodové a zdá sa mi, že lepšie prekyslo. Takže odporúčam.

Kimchi dáme do vyvarených zaváraninových pohárov, pozor nie doplna. Uzavrite a nechajte zo dva – tri dni v izbovej teplote. Potom poháre preložte do chladnej miestnosti, alebo chladničky, kde si bude kimči v kľude fermentovať a získavať lepšiu chuť. Po 3 – 4 dňoch je pripravené na jedenie. Veľmi dobré je s ryžou, v polievke, alebo iba tak samotné.

Dobrú chuť.

P.S. pre lepšiu predstavu o príprave kuknite video:

[starrater tpl=10]

One thought on “Dve príbuzné – kvasená kapusta a kimchi

  1. 4. marec 2016 at 21:46

    Ahoj! Once again, halusky is one of those disehd we had very often while growing up and I make it now and my 12 year old son goes wild for this. I make mine very similar. I grate my cabbage as you do, saute it in a pan with some oil and some butter as well as salt and pepper. Cook it low and slow to get rid of the water. You can squeeze the water out, my mother and I do. But when it starts to brown by itself, I add some brown sugar and then some cinnamon. It adds a sweetness and a bit of something that is incredible. You can also add a bit of nutmeg, but not too much! Then we use home made egg noodles (a very stiff dough and grated into small bits) or wide egg noodles bought from the store. You can use bow tie pasta or Kluski noodles but that is a personal preference. When the noodles are almost done brown some butter in a separate saute pan. Mix everything together, add salt and pepper to taste. It is to die for! One bite of halusky and I am transported back home to my childhood with my baba. And I’m in heaven!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *