Dusené bravčové s pórom a klíčkami

Mám veľmi rád dusené mäso na šťave s tarhoňou. Môžete použiť takmer akékoľvek suroviny, vždy to bude chutiť super. Teraz sa na kuchynskej linke stretlo bravčové pliecko, veľký kusisko póru, klíčky z mungo fazuliek. Stretnutie odriekli čerstvé šampiňóny. Poslali však náhradu v konzerve.

  • bravčové mäso – plece 1kg
  • bravčová masť 2 čajové lyžičky
  • cibuľa 1ks
  • veľký pór – 1 ks
  • klíčky – šošovicové, hrachové, alebo fazuľové – 3 hrste
  • šampiňóny – čerstvé sú lepšie, keď nie stačí konzerva
  • soľ, čierne drvené korenie, tymián
  • ustricová omáčka 2 polievkové lyžice
  • tarhoňa

Očistíme si cibuľu a pokrájame na kocky. Do tlakového hrnca dáme masť – 1 čajovú lyžičku, keď sa rozohreje, vysypeme cibuľu a pomaly opražíme do zlatej farby.
Mäso pokrájame na kocky a pridáme k cibuli. Opekáme, kým sa mäso nezatiahne – nezbelie. Pridáme soľ, korenie, tymián a ustricovú omáčku na zvýraznenie chuti.
Podlejeme vodou, do 3/4 výšky mäsa. Tlakáč uzavrieme pokrievkou a mäso dusíme 15min. Po 15 minútach hrniec odstavíme z plameňa a necháme dôjsť ďalších 15min.
V zostatkovom teple sa mäso dodusí a ochladzovaním klesne tlak. Tým sa vyhneme otravnému vypúšťaniu pary.
Počas toho, ako sa nám dusí mäso nezaháľame. Pokrájame si pór, klíčky prepláchneme vriacou vodou. Do hrnca k mäsu dáme pokrájaný pór, necháme prejsť varom, k tomu pridáme klíčky, vypneme zdroj tepla. Hotovo.

bravcove-s-porom-a-klickami-2

Tarhoňu stíhame urobiť vtedy, keď sa nám dusí mäso. Príprava je rýchla a jednoduchá.
Na obale tarhone, je veľmi pochybný návod na prípravu – že dajte do vriacej vody a uvarte. Takto sa robia kolienka, nie tarhoňa. Tarhoňa sa musí poriadne opražiť, až vtedy vynikne jej chuť.
Takže: Na troške bravčovej masti oprážame tarhoňu kým nezhnedne. Často miešame, ľahko prihorí.

tarhona

Keď bude hnedá, zalejeme ju vodou. Asi tak 1 – 1.5 cm nad tarhoňu. Privedieme do varu a stíšime plameň. Dusíme 10 minút. Potom odstavíme a ešte necháme odpočinúť 10 minút. Potom cestovinu premiešame. Mala by byť sypká.

bravcove-s-porom-a-klickami

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *