Dusená šošovica a zeleninové hranolky

Ďalšie z jedál inšpirovaných indickou kuchyňou. 0% mäsa, málo tuku, 99% zeleniny a strukovín.

  • šošovica 1 1/2 šálky
  • ghee 1 a kúsok čajovej lyžičky
  • cibuľa
  • cesnak
  • soľ
  • po jednej lyžičke feniklových, horčicových, koriandrových semienok, karí korenia a kurkumy
  • zopár zrniek čierneho korenia
  • karí pasta – nemusí, ale lepšie keď je
  • voda alebo vývar

Večer namočíme šošovicu do studenej vody. Samozrejme prebratú a prepláchnutú. Ak máte čas nechajte ju naklíčiť a jedlo pripravte z klíčkov.

Očistite cibuľu a cesnak. Pokrájajte ich. Semienka podrvte v mažiari. Do hrnca dajte roztopiť ghee. Keď bude horúce, pridajte podrvené koreniny a karí pastu. Krátke opraženie uvoľní arómu. Ku koreninám hoďte cibuľu, cesnak, precedenú šošovicu. Premiešajte, zalejte vývarom alebo vodou a uvarte do mäkka. Namočená šošovica sa uvarí veľmi rýchlo, postačí jej 15 minút. Po uvarení dosoľte.

dusena-sosovica-zeleninove-hranolky

Pečené hranolky skutočne prekvapia svojou chuťou. Hlavne petržlen naozaj odporúčam vyskúšať.

  •  mrkva
  • petržlen
  • soľ
  • čierne korenie
  • rozmarín a iné bylinky, môžu byť aj sušené
  • olivový olej

Očistíme zeleninu, pokrájame na tenké hranolky. Tie osolíme, pridáme rozmarín a olivový olej. Premiešame. Rozložíme na plech s papierom na pečenie. Hranolky by sa nemali dotýkať, aby okolo nich mohol prúdiť horúci vzduch a boli chrumkavé. Pečieme pri teplote 180°C, občas ich prehrabneme. Ihneď podávame.

 

zeleninove-hranolky

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *