Domáci tvaroh

Mal som doma mlieko z automatu, ktoré mi skyslo. Rozhodol som sa urobiť z neho tvaroh.

Kto chce, môže mlieko predtým pasterizovať – zahriať na teplotu 60 – 65°C, počkať 30 minút, potom rýchlo schladiť na 30°C.
Chladenie zabezpečí studená voda v dreze, do ktorej ponoríme hrniec.
Pasterizácia sa všeobecne odporúča – zničí nežiadúce mikroorganizmy, ktoré spôsobujú rôzne patálie. Nevýhodou je, že zahriatie mlieka neničí iba zlé, ale aj dobré mikroorganizmy mliečneho kvasenia.
Tie sa musia pridať dodatočne po pasterizácii. Zo zakysanky a podobných nápojov.

Stalo sa vám, že ste našli v chladničke skysnuté mlieko v tetrapaku? Dalo sa vypiť? Isto nie, neprirodzene smrdelo, chuť nahorknutá.. tu nepracovalo mliečne kvasenie. Bola to mŕtva potravina, odstredená, homogenizovaná, pasterizovaná.
Naopak mlieko z automatu – tepelne neupravované, je živá zdravá potravina. I keď môže obsahovať aj niečo neželané.. Záleží len na nás, zvážime riziká a buď mlieko tepelne ošetríme, alebo nie.

Riadim sa heslom, čo ťa nezabije, to ťa posilní a mám rád život. Preto som nič nekynožil, nepasterizoval, mlieko skyslo samo od seba. Trvalo mu to 5 dní v pri izbovej teplote. Nechal som ho poriadne odležať, z mlieka sa vytvorila hustá hmota, ktorá sa odliepala od steny hrnca. Ľahkým premiešaním sa začala oddeľovať srvátka. Vtedy je správny čas ohriať mlieko.

tvaroh-zrazene-mlieko
Čo najslabší ohrev, občasné premiešanie, pomaly privádzať k teplote 40°C. Udržiaval som túto teplotu 1 hodinu. Tvaroh sa vyzrážal, a oddelil od srvátky. Precedil som ho cez plátno. Nechal odtiecť zopár hodín. Tvaroh je hotový. 3 l mlieka = 500g tvarohu.

tvaroh
Srvátku nevylievajte, je zdravá na pitie, lieči kožné problémy, pripravuje sa z nej polievka, pridáva do kysnutých koláčov, chleba, robia pokusy s kvasením všetkého možného… V chladničke vydrží týždeň. Stačí pridať pár štipiek cukru, aby mali mliečne baktérie, čo jesť.

[starrater tpl=10]

One thought on “Domáci tvaroh

  1. Alxandra Cakyova
    29. november 2013 at 17:04

    Zaujimavy clanok, urcite vyskusam…z mlieka v Indickej Goa…hadam sa podari

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *