Domáci chlieb

Nápad piecť chlieb doma, prišiel s darčekom – domácou pekárničkou. Je to skvelý nápad, večer nahádzať suroviny, zapnúť časovač a ráno sa budiť vôňou čerstvo upečeného chleba.

Spočiatku mi tento chlieb vyhovoval, sám som si určil z čoho bude, chutil lepšie ako z obchodu. Chlieb z pekárničky má však niekoľko chybičiek:

  • diery po háku na miesenie
  • nemá rovnomerne vypečenú kôrku
  • bochník nemá oblý tvar, skôr pripomína toastovyý chlieb

Pre niekoho banality, pre mňa podstatné veci, vďaka ktorým prišlo rozhodnutie, pekáreň používať iba na miesenie a kysnutie. Po vykysnutí som cesto vyformoval na plech a piekol v rúre. Na kysnutie cesta som používal obyčajné droždie. Silná chuť a vôňa kvasníc zostávali v chlebe aj po upečení, napriek postupnému zníženiu dávok. Preto prišlo k rozhodnutiu – vyrobím si chlebový kvások s ktorým nahradím droždie.

Pre prípravu kváskového chleba je veľmi dôležitý čas. Veľa času. Cesto musí odpočívať 8 – 12 hodín, aby kvasinky prešli celým cestom. Ja pripravujem cesto ráno, pred odchodom do práce. Miesenie vás nezdrží, stačí len premiešať pár krát všetky suroviny lyžicou, alebo varechou a o ostatné sa postará kvások.
Misu prikryjem utierkou a nechám na kuchynskej linke. Po príchode domov dám vykysnuté cesto upiecť. Kým som sa dopracoval k lepšej kvalite, podarilo sa mi upiecť niekoľko nepodarkov, ako napríklad tento:

chlieb-nepodareny

pri tomto pokuse bol použitý slabý kvások a zrejme riedke cesto, alebo zlý pomer bielej a celozrnnej múky

Pred pár týždňami som objavil tento super jednoduchý postup, ktorý som si trochu upravil:

 Budeme potrebovať:

  • 4 šálky hladkej múky T650
  • 1,5 šálky vody
  • 1 1/4 lyžičky soli
  • 1,5 dcl ražného kvásku – vtedy dáme menej vody, alebo 1/4 lyžičky sušeného droždia
  • 2 v šupke uvarené, postrúhané zemiaky
  • pšeničné otruby na posyp
  • múka 1 šálka na posyp
  • môžeme pridať aj rôzne semiačka, pohánku, ovsené vločky, jačmenné krúpy (1 hrsť)

Postup:

4 šálky múky, zemiaky, vodu, soľ, kvások dáme do misy a zamiešame, aby sa suroviny spojili. Necháme odpočívať 10 – 12 hodín. Cesto z misy presunieme na pomúčenú pracovnú dosku,  poprášime múkou. Pár krát preložíme a necháme 15 min na pokoji.

Cesto by sa malo vďaka pridanej múke ľahšie formovať. Takže vyrobíme bochník, pomúčime ho zo všetkých strán, a dáme ešte prekysnúť na 2 hodiny.
Zapneme rúru na 230 st. do nej vložíme rozpáliť liatinový hrniec s pokrievkou. Ak máte teplovzdušnú rúru, prepnite si ju na klasický ohrev “vrch-spodok”. Dôvod – chlebová kôrka. Ak použijeme teplovzdušný ohrev, kôrka je príliš hrubá.

Zatiaľ bochník obalíme do otrúb. Môžeme ich nahradiť aj múkou. Po 15 min. vyberieme hrniec, prehodíme doň cesto zakryjeme a pečieme 30 min. Ďalších 30 minút pečieme bez pokrievky a teplotu stiahneme na 180st. C. Potom chlebík necháme vychladnúť na mriežke.

chlieb

Ak dodržíte všetky kroky pri spracovaní cesta, chlebík bude mať chrumkavú kôrku, a jemnú, vlhkú striedku.

Pri mojom experimentovaní som urobil niekoľko chýb:

  • preskočil som záverečné obalenie cesta do otrúb, alebo múky – krásne upečený chlebík zostal prilepený na dne hrnca :D
  • robil som pokusy s inými druhmi múky – ražná, celozrnná, priveľa semiačok – chlieb bol hutný, pri pečení sa nezdvihol

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *