Domáce cestoviny

Keď som bol ešte veľmi malý, babka pripravovala domáce rezance do polievky. Zmiešala múku soľ a vajíčka, vypracovala cesto, z ktorého som jej kradol kúsky. Spomienka na to mi vnukla nápad, pokúsiť sa vyrobiť vlastnú domácu pastu.
Pohľadal som dávno nevidenú mašinku na výrobu cestovín a poď ho na to.

Podľa receptu na klasické domáce rezance som pripravil cesto, vytočil na stroji hrubé rezance, uvaril … a … nebolo to ono. Cestoviny sa hneď rozvarili, boli príliš jemné, mäkké, omáčka na nich nedržala. Hm, recept na rezance do polievky, nie je pre pastu vhodný.

Potrebujem viac informácií:
Pre výrobu správnej domácej pasty, sa používa semolinová múka, ktorá sa vyrába z tvrdej pšenice. Cestoviny vyrobené z nej sa nerozvárajú a majú peknú žltú farbu.
Je celkom problematické kúpiť túto múku v bežných obchodoch, ale možno sa dá nájsť v ponuke mlynov vo vašom okolí, alebo na internete.
Celkom uspokojivé výsledky som dosiahol aj použitím zmesi obyčajnej pšeničnej krupice (nie detskej), hrubej múky a polohrubej múky – zmiešanej v pomere 40:40:20.

Budeme potrebovať:
  • 120g pšeničnej krupice
  • 120g pšeničnej hrubej múky
  • 60g pšeničnej polohrubej múky
  • 3 vajcia (na 100g múky 1 vajce)
Pracovný postup:

Do misy vysypeme všetky druhy múky, zamiešame, v strede urobíme jamku, do ktorej rozbijeme vajíčka.
Vajíčka začneme miešať, postupne z okrajov priberáme múku. Kto nemá rád zababrané ruky od cesta, môže použiť na úvodné miesenie vidličku, alebo nožík. Keď zmes zhustne, spracúvame ju rukami na pevné nelepivé a nedrobivé cesto, asi 15 min. Podľa potreby upravujeme konzistenciu múkou, alebo naopak troškou vody. Hotové cesto dáme prikryté odležať do chladničky. 1 hodina postačí.
O hodinu vyberieme cesto a pomocou mlynčeka na cestoviny vyrobíme široké rezance. Zľahka ich premiešame s múkou, aby sa nezlepili. Varíme vo veľkom množstve slanej vriacej vody 2 – 3 minuty. Pozor nerozvariť, musia byť trošku akoby surové – ešte “dôjdu” pôsobením tepla.
Ak ich hneď nepoužijeme, usušíme ich na pomúčenom plechu, občas pretrasieme. Skladujem v uzavretej nádobe.

Príklad, ako pracovať s cestom, pri príprave domácich cestovín:

A tu je ukázané vytočenie cestovín na mlynčeku:

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *