Domáca parená knedľa

V súčastnosti nie je problém kúpiť hotovú knedľu v akomkoľvek obchode s potravinami. Daň za túto rýchlu dostupnosť je zlá chuť a nízka kvalita kupovaných knedlí. Poďme preto vyskúšať domácu parenú knedľu, pripravenú tak, ako ju robí moja mama

Budeme potrebovať:

  • polohrubá múka 1kg (+ niečo na podsypanie)
  • soľ 2 č.lyžičky
  • kocka droždia
  • štipka cukru
  • mlieko 4 dcl
  • starší rožok 1ks
  • vajcia 2ks
  • bravčová masť na potretie knedlí

Pracovný postup:

Do 1 dcl vlažného mlieka so štipkou cukru, rozdrobíme kocku kvasníc. Odložíme na pár minút, kým sa aktivujú.
Starší rožok nakrájame na kocky. Polohrubú múku preosejeme do misky. Pridáme soľ, pokrájaný rožok, vajcia, aktivované droždie, zbytok mlieka a miesime. Je to celkom fuška, po 10 – 15 minútach ručného miesenia by sme mali dosiahnuť výsledok. Cesto sa odliepa od stien a je pružné.

Cesto z preosiatej múky je nadýchanejšie a ľahšie

Potom cesto prikryjeme fóliou, dáme kysnúť na teplé miesto.

knedla-cesto

vykysnuté cesto

Po +/- hodine by malo byť cesto vykysnuté. Na dotyk musí byť hebké a odliepa sa od stien. Cesto preklopíme na pomúčenú dosku. Rozdelíme na 6 častí. Vytvarujeme knedle, ktoré prikryjeme a necháme ešte prekysnúť 15 minút.

knedle-nakysnute

Za ten čas pripravíme parný hrniec. Jednotlivé nádoby vymažeme masťou, aby sa cesto nelepilo a rozohrejeme parný hrniec.

Ak nemáme parný hrniec, môžeme improvizovať: Do klasického hrnca dáme vodu, vrch hrnca prekryjeme utierkou, ktorú upevníme na hrniec gumou. Počas parenia knedle zakryjeme s ďalšou nádobou.

Knedle paríme 18 minút. Potom rýchlo vyberieme, popicháme vidličkou a potrieme masťou. Hotovo.

knedla

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *