Cviklový šalát

Ku grilovanému mäsu sa “pýta” niečo kyslé. Klasikou sú zavárané uhorky, alebo horčica. Celkom šikovnou a zdravou obmenou môže byť cviklový šalát, pripravený zo surovej cvikle.

Na šalát z červenej repy potrebujem:

  • červenú repu 5-6 ks
  • soľ
  • cukor
  • ocot
  • sezamové semiačka
  • sezamový olej
  • pažítka na ozdobu, alebo niečo iné zelené

Červenú repu očistím a nastrúham. I keď sa snažím minimalizovať techniku v kuchyni, cviklu strúham na stroji. Odvedie lepšiu prácu ako ja, strúhance repy sú pekne rovnomerné.
Potom cviklu osolím, pridám cukor, ocot a  sezamové semiačka. A pár kvapiek sezamového oleja. Premiešam a dám vychladiť. To je všetko.

cviklovy-salat Pokiaľ šalát robíte v časovom predstihu, skúste ho skvasiť. Je to oveľa zdravšie a podľa informácií zo Zkvašeno.cz budete mať silný antioxidant, ktorý na rozdiel od prípravkov z lekárne aj funguje. A zasýti. Za zlomok ceny tabletiek.

Dochuťte soľou,  čerstvým kôprom, cesnakom, rascou. Alebo kombinácia: nové a čierne korenie, cibuľa, bobkový list.
Postup kvasenia je rovnaký, ako pri kimči – zamiešaný šalát sa nechá 2 – 3 dni postáť v sklenených zaváraninových pohároch v teple. Potom skladujte v chladničke.
Za ten čas sa v šaláte naštartuje kvasný proces. Vtedy nemusíte použiť ocot, ani cukor, kyslosť vytvoria kvasinky.

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *