Čo zo srvátky?

Srvátka je vedľajší produkt pri výrobe syra. Má žltozelenú farbu, sladkastú chuť, obsahuje veľa vitamínov a minerálov, veľké množstvo cukru a bielkovín. Pri vnútornom užívaní znižuje hladinu cholesterolu, pomáha detoxikovať organizmus, zabraňuje zápalom žalúdka a čriev.
Ak nám zostane veľké množstvo srvátky, a nevieme čo s ňou, vyrobíme  z nej srvátkový syr – Ricottu.

Čo potrebujeme k výrobe Ricotty?

  • srvátka – 4l
  • mlieko – 1l
  • ocot – 1/3 šálky

Postup:

  • Zmiešame mlieko a syrovátku
  • Zahrievame na 38° C asi hodinu. Mlieko sa zrazí, ale to nevadí
  • Po hodine zvýšime teplotu na 95° C. Pozor nevariť!
  • Pridáme ocot, miešať 5 minút
  • Necháme odstáť 8-10hodín (od večera do rána)
  • Precedíme cez husté plátno
  • Niekoľko hodín necháme stiecť

Výťažok Ricotty je približne 1 šálka (100g). Má jemnú, krémovú konzistenciu, kyslastú chuť, pripomínajúcu tvaroh.
Keďže získané množstvo je malé, Ricottu skladujem zmrazenú. Použijem ju až keď sa mi nazbiera väčšie množstvo.

Zdroj obrázkov: tastykitchen.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *