Chlebový kvások

Pri postupe na prípravu domáceho chleba som neuviedol recept na výrobu chlebového kvásku. Takže tu je:

Budeme potrebovať:

  • múka chlebová 100g
  • voda 100ml
  • zaváraninový pohár – vyvarený

Postup:

1. deň:
Do zaváraninového pohára zamiešame vodu a múku, zakryjeme utierkou. Udržiavame v teplote 24-25 st. C.
2. deň:
Pridáme 100g múky a 50ml vody
3. deň:
Už by sa mali začať robiť bublinky – kvások nám ožíva. Pridáme 100g múky a 50ml vody
4. deň:
Znova 100g múky, 50 ml vody. Kvások je aktívny, cesto je prebublinkované, má kyselkavú nie nepríjemnú vôňu.
5. deň:
Kvások je hotový, môže sa použiť do cesta, malú časť odložte do pohára a do chladničky.

Pred miesením ho vyberte z chaldničky, pridajte 100g múky, 50g vody aby sa aktivoval. Po 8-12 hodinách (niekedy aj kratšom čase) bude kvások pripravený na použitie. Malú časť z neho odložte opäť do chladničky na neskoršie použitie, väčšiu časť použite do cesta.

Do kvásku pridávajte aj zbytky cesta, z misy v ktorej kyslo cesto.

Viac info o kvásku nájdete u maškrtnice alebo u pána Cuketku. Ak sa Vám nepodarí založiť kvások, na tejto kváskovej mape nájdete isto niekoho, kto sa o kvások podelí. Nedávno vznikla aj mapa kváskov pre slovenských pekárov.

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *