Bulgur s baklažánom a lúčnymi bylinkami

Keď sa pozerám na našu záhradu, som rád, že tam nemáme klasický trávnik, ale peknú lúku. Na lúke totiž vždy nájdem široký výber bylín, ktoré použijem do šalátu.

  • bulgur 1 šálka = 2 porcie
  • voda 2 šálky
  • soľ
  • baklažán, šampiňóny
  • cibuľa
  • cibuľová vňať
  • olej
  • lúčne byliny – repík, pupenec, čechrica voňavá, listy púpavy a skorocelu
  • cesnak
  • drvené čierne korenie
  • citrónová šťava

Bulgur zalejeme 2 šálkami vriacej vody, prikryjeme a necháme pol hodinu bokom. Bulgur vsiakne všetku vodu.

uvareny-bulgur

Baklažán nakrájame na kolieska, posolíme a necháme “spotiť”.
Zatiaľ si preberieme bylinky, staršie a poškodené listy vyhodíme, ponecháme len tie mladé, čerstvé. Staršie majú horkú chuť a sú tvrdé.

lucne-byliny

Cibuľu nakrájame na pásiky, hodíme na olej opiecť. Pridáme pretlačený cesnak, bulgur, a restujeme, kým jemne nestmavne a bude ešte viac sypký. Mne tento postup vyhovuje viac, ako keď sa iba uvarí. Bulgur dostane výraznejšiu chuť. Zmes odstavíme z plameňa, posypeme posekanými bylinkami, soľou, drveným korením a zamiešame.
Zostatkové teplo uvolní vôňu byliniek. Vodu, ktorú baklažán vylúčil, osušíme papierovým obrúskom. Kolieska opekáme na oleji do zlata.

Pri podávaní, baklažán uložíme na bulgur a pokvapkáme citrónovou šťavou.

bulgur-s-baklazanom

Upgrade:

Bulgur zmiešame s rajčinami, paprikou, uhorkou, alebo inou zeleninou.

bulgur-so-zeleninoujpg

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *